NUNS osudio diskriminaciju novinara i medija od vlasti Kovina

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS osudio diskriminaciju novinara i medija od vlasti Kovina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas ponašanje predsednice opštine Kovin Sanje Petrović, jer je suprotno zakonima i međunarodnoj konvenciji udaljila sa sednice Opštinskog veća novinara lista "Moj Kovin".

Kako se navodi u saopštenju, predsednica opštine Kovin je sa konstitutivne sednice Veća udaljila novinara lista "Moj Kovin" Nikolu Budisavljević uz obrazloženje da "sednicama mogu da prisustvuju samo pozvani, te da novinare pomenutog medija niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije zvao".

- Zabranjivanje novinarima da prisustvuju javnim događajima i njihovo onemogućavanje da obave profesionalni zadatak predstavljaju grubo kršenje domaćih zakona i međunarodnih konvencija - naveo je NUNS u saopštenju.

To udruženje je od glavnog i odgovornog urednika lista "Moj Kovin" Svetozara Polića obavešteno da je kovinska opštinska vlada u protekle dve godine nekoliko puta pokušala da "radi mimo očiju javnosti".

U saopštenju koje je Polić uputio NUNS-u navodi se da je septembra 2016. godine iz poslovnika izbačen član 54. u kojem "predstavnici medija imaju pravo da prisustvuju sednicama Opštinskog veća radi obaveštavanja javnosti o njegovom radu", povodom čega se "Moj Kovin" obratio Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i zatražio ocenu te odluke.

Predsednica opštine Sanja Petrović je u dopisu Ministarstvu negirala tu tvrdnju uz obrazloženje da "javnost obaveštava o svom radu saopštenjima, konferencijama za štampu, davanjem intervjua, objavljivanjem informacija putem interneta".

- Vlast u Kovinu je poslednju konferenciju za novinare održala 3. jula 2013. godine, a određenim medijima u proteklih šest godina lokalna vlast nije dostavila nijedno saopštenje o radu Opštinskog veća - navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se ističe, ovo je prvi put da je neki novinar "izbačen sa sednice na kojoj se odlučuje o javnom interesu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.