NOVINE OD 1. SEPTEMBRA Uniforme i za one koji ih nisu hteli, a mnogo toga moraće da UČE I NASTAVNICI

Izvor: Blic, 13.Avg.2017, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVINE OD 1. SEPTEMBRA Uniforme i za one koji ih nisu hteli, a mnogo toga moraće da UČE I NASTAVNICI

Novi, odnosno “redizajnirani” predmeti, uniforme i uvođenje elektronskog dnevnika, samo su neke od novina koje očekuju đake i nastavnike u novoj školskoj godini.

Elektronski dnevnik

Tri nedelje pred početak nove školske godine, škole se pripremaju za dolazak đaka, ali i brojne izmene koje ih očekuju. Jedna od većih jeste da će elektronski dnevnik od jeseni imati 200 škola.

Kako je prethodno objavio ministar prosvete Mladen Šarčević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ova izmena doprineće smanjenju administracije za prosvetne radnike, lakšem pristupu informacijama o svom detetu za roditelje, a predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.

Uniforme ipak za sve osnovce

Prethodnih meseci đaci i njihovi roditelji izjašnjavali su se o uvođenju uniformi u osnovnim školama, a 55 odsto njih podržalo je ovu ideju. One će, međutim, biti obavezne i za one koji su se izjasnili protiv, ali ih svakako neće dobiti svi u isto vreme.

- One škole koje su to prihvatile, sprovode određene postupke izbora i nabavke i u njima će biti uvedene. Namera je da sve osnovne škole imaju uniforme, ali naravno ne od prvog septembra, već je plan da se uvode sukcesivno i da se rešava problem finansiranja za decu iz materijalno ugroženih porodica - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kako je jedna od zamisli da uniforme šiju srednje tekstilne škole, radi se i na njihovom povezivanju sa osnovnim školama.

Najviše izmena za petake

Buduće petake očekuju tri redizajnirana predmeta – “fizičko i zdravstveno vaspitanje”, “tehnika i tehnologija” i “informatika”. Međutim, promenama tu nije kraj, jer će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i “preduzetništvo i finansijska pismenost”.

Tim povodom narednih nedelja počeće obuke za nastavnike izmenjenih predmeta, za koje su usvojeni novi nastavni planovi i programi.

A šta će nastavnici morati da nauče

Prvi će usavršavati nastavnici fizičkog, koje očekuje predavanje zdravstvenog vaspitanja. Sledeći su nastavnici tehnike i tehnologije, koji moraju biti obučeni za lekcije o preduzetništvu, a potom će nastavnici informatike morati da savladaju progamiranje, koji je sada deo nastavnog sadržaja.

Preduzetnišvo, nove veštine i moderne tehnologije

Kada je reč o predmetu “tehnika i tehnologija”, kako je nedavno objasnila pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković, novina je u sadržajima vezanim za preduzetništvo kao važnu kompetenciju.

- U samom predmetu podstiče učenike na projektno planiranje, razvijanje od ideje do proizvoda i njegovog plasmana, učenje praktičnim veštinama, takođe, u okviru ovog predmeta učenici će sticati znanja i o modernim tehnologijama – rekla je Nedeljković.

Opštezdravstvena kultura

Predmet “fizičko vaspitanje” dobija nove nastavne sadržaje iz oblasti zdravstvenog vaspitanja, važne za pravilan rast i razvoj učenika, kao i sticanje opšte zdravstvene kulture.

- Uvodi se i dodatna aktivnost koja je obavezujuća za učenike i nastavnike pod nazivom “obavezna fizička aktivnosti” (čas i po nedeljno), koju škola planira u okviru godišnjeg plana i realizuje u skladu sa prostornim i ljudskim resursima, poštujući najbolji interes dece - navela je Vesna Nedeljković.

Opremanje škola

Ministar Šarčević nedavno je istakao da je internet konačno stigao do svih škola, kao i da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole.

- U poslednja dva meseca opremili smo više od 40 škola računarskom opremom i ovih dana u škole u Srbiji stiže još 700 računara. Iz sredstava oportuniteta opremljeno je 10 škola, velika je i pomoć društveno odgovornih kompanija. Mnoge kompanije su već donirale računare školama. Nastavićemo da opremamo škole računarima, ne samo zbog nastave informatike, već i zbog ukupnog povećanja digitalnih kompetencija svih zaposlenih u školama - objasnila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.