Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIš: 44 slučaja žutice

Niš -- Na Infektivnoj kliniici Kliničkog centra u Nišu zadržane 44 osobe obolele od žutice, kaže direktor te klinike Žarko Ranković.

Ranković je agenciji Beta rekao da se radi o hepatitisu A i da je danas bilo 84 pacijenata, od kojih je 44 zadržano na klinici i da ih je 11 u dnevnoj bolnici, a ostali su na kućnom lečenju. On je dodao da je broj obolelih od žutice povećan poslednjih nedelja. Prema njegovim rečima, većina pacijenata je iz Niša, ali iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delova grada.

"Interesantno je da je 75 odsto obolelih muškog pola, a najmlađi pacijent je 2001. godište dok su ostali od 17 do 51 godine starosti", rekao je Ranković.

Virusni hepatitis A je akutno infektivno oboljenje, a izazivač je virus hepatitisa A, koji je veoma otporan na fizičke i hemijske uticaje spoljašnje sredine.

Čovek je infektivan tri nedelje pre pojave žutila kože i sluzokože, a osnovni putevi infekcije su preko vode, hrane i kontakta. Posebno su osetljiva deca i mladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.