NIN da se izvini žrtvama Holokausta, ali i građanima Srbije!

Izvor: BKTV News, 20.Jul.2017, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NIN da se izvini žrtvama Holokausta, ali i građanima Srbije!"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da je nedeljnik NIN, svojom naslovnom stranom, grubo pogrešio i da duguje izvinjenje i žrtvama Holkausta, zbog neukusnog poređenja, ali i građanima Srbije, zbog prelaska "etičke granice koja odvajkada deli civilizaciju od njenog antipoda".

Vukosavljević je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, rekao da korišćenje simbola, slika ili predstava najužasnijeg ljudskog stradanja, kao osnove za analogije sa tekućim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << društvenim, političkim ili socijalnim fenomenima, predstavlja spuštanje ispod svake, pa i najtolerantnije shvaćene granice dobrog ukusa i etike u medijskom prostoru.

Ministar je podsetio da se to ministarstvo do sada nije oglašavalo komentarima na uređivačke politike štampanih i elektronskih medija, poštujući pravo na slobodu izražavanja i odgovornost urednika i vlasnika, ali da je NIN svojim gestom poslao obeshrabrujuću poruku i svojim čitaocima i najširem javnom mnjenju.

"Ta poruka glasi da više ne postoje standardi koji ne mogu biti prekršeni u političkim ili idejnim obračunima na javnoj sceni, niti da ijedan simbol, pa i onaj koji predstavlja najdelikatnije patnje i stradanje ljudskog roda, neće ostati nezloupotrebljen ako se koristi za inkriminacije ili obračune u političkoj areni", rekao je Vukosavljević.

On je podvukao da želi da veruje da je reč o grubom uređivačkom propustu koji nije smeo da se desi, a ne o paradigmi koja se uspostavlja i, kako je rekao, može celo društvo i njegove norme da odvede na put bez povratka.

"Tradicija NIN-a i njegova višedecenjska visoka reputacija daju osnov za optimizam da je reč o prvoj pretpostavci, a budući stav redakcije po ovom pitanju biće referentna tačka za zaključke ove vrste", zaključio je Vukosavljević.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.