NAGRADA ZLATKOVIĆU Sačuvao pirotski dijalekt od zaborava

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAGRADA ZLATKOVIĆU Sačuvao pirotski dijalekt od zaborava

Piroćancu Dragoljubu Zlatkoviću, dugogodišnjem sakupljaču i istraživaču tradicionalne kulture pirotskog kraja, na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu uručena je nagrada za nauku.

Zlatković je nagradu dobio za dvotomni Rečnik pirotskog govora čiji je izdavač “Službeni glasnik”. Književniku Milisavu Saviću je pripala nagrada za umetnost, a Milovanu Vitezoviću posebna nagrada za dela posvećena Vuku.

Zlatković (78), agronom po struci, na pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rečnika radio je pola veka i prikupio 33.000 reči koje je sačuvao od zaborava. Priprema dopunu Rečnika sa još 6.000 reči.

- Tokom višedecenijskog istraživanja bilo je i dosta ismevanja zašto to radim, ali je taj moj rad sada označen kao ispravan pravac u životu. Ova nagrada je potvrda tog rada i ispravnog puta. Nagrada prija. Decenijama sam radio da bi pirotski govor kojim se Piroćanci ponose, sačuvao - kaže Zlatković.

Na pripremi Rečnika radio je pola veka.

- Kada sam 7. aprila 1965. godine otišao u Srednji Visok na Staroj planini i počeo da radim kao agronom, video sam jedan potpuno novi i različit svet i bogatstvo koje sa ljudima nestaje. Počeo sam da beležim govor, običaje i bogatsvo narodne kulture. Napisao sam moju prvu knjigu “Duma”, a iz te obimne građe nastao je i Rečnik - priča Zlatković.

U obrazloženju Odbora za dodelu nagrade se navodi da ovo delo predstavlja “jedan od najobimnijih dijalekatskih rečnika srpskog jezika i da se može smatrati paralelnim čuvenom Vukovom rječniku”.

- Ala neosvirna (loš i vrlo opasan čovek), žvajzne (udari,ošamari), legne na brašno (pomiriti se sa sudbinom) mrzosvetan (zavidan), orati na sva usta (ogovara), povleče nogu (prvi nešto učini), jebandžija (došljak i onaj koji nije rod), ama pa de (je li moguće), vati svet (otići daleko), navrže mu na prsti (obavezati ga da nešto ne zaboravi), odlaja ga belka (nestati, umreti, propasti na položaju), pita si đavola (ne tiče ga se), skroji mu ćulavku (namesti mu zamku) - navodi neke od primera Zlatković.

Kaže da je najarhaičniji deo u selima na Staroj planini - Gostuši, Beli, Velikoj i Maloj Lukanji, Zavoju, Toplom Dolu, Ćuštici, Zaskovcima.

- Tokom istraživanja razgovarao sam sa desetak hiljada osoba. Pirotski govor nestaje, jer nestaju i sela na Staroj planini. Nadam se da će ovaj govor ipak opstati. Za dobrog govornika će reći dobar oratadžija - kaže Zlatković.

Ojavio je objavio 17 knjiga iz oblasti dijalektologije i tradicionalne kulture ovog kraja. Sačuvao je od zaborava narodne umotvorine, stare pesme, zaboravljene izreke i pravu riznicu narodnog blaga.

Bavio se istim poslom kao Vuk

Predsednik Vukove zadužbine dr Miodrag Maticki je rekao da je Zlatković prvi laureat od osnivanja Zadužbine koji je nagradu dobio zato što se bavio istim poslom kao i najveći srpski reformator Vuk Karadžić.

- Obojica za svoje kapitalno delo imaju Rečnik. Ovaj Zlatkovićevk baca potpuno novo svetlo na govor ljudi sa jugoistoka Srbije koji je do sada bio dosta ismevan - rekao je Maticki.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

“Jebandžija” nije ono što mislite da jeste!

Izvor: juGmedia, 26.Maj.2016, 12:57

Pirotski rečnik kao paralela čuvenom Vukovom rječniku...PIROT – Piroćancu Dragoljubu Zlatkoviću, dugogodišnjem sakupljaču i istraživaču tradicionalne kulture pirotskog kraja, uručena je nagrada Zadužbine za nauku na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu...Zlatković je nagradu dobio...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.