NA BOLOVANJU SAM, TIM SE DIČIM Da li su Srbi zaista najbolesniji narod u Evropi

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA BOLOVANJU SAM, TIM SE DIČIM Da li su Srbi zaista najbolesniji narod u Evropi

Tačno 295.893 zaposlena koristila su bolovanje prošle godine, a procenjuje se da svaki šesti nije stvarno bio bolestan.

 - Srbi su apsolutni rekorderi po broju bolovanja i izostajanjima s posla, ne samo u regionu već i u Evropi. Nivo odsustvovanja s posla kod nas veći je za 35 odsto nego u zemljama u okruženju kao što su Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Rumunija, Bugarska i Grčka, ali je i za 59 odsto veći od proseka u zemljama EU - objašnjava za “Blic” Dragoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Njihovo istraživanje je pokazalo da zahvaljujući korupciji i burazerskim vezama u zdravstvu lekari masovno daju bolovanja i kad treba i kad ne treba.

- Ta praksa je najviše izražena u malim sredinama, jer se u njima veliki broj ljudi poznaje, pa je teško odbiti kada vas prijatelj ili komšija zamoli da mu otvorite bolovanje. Najčešće napišemo da su u pitanju stomačne tegobe, problemi sa krstima, odnosno ukočenost ili grip - kaže za “Blic” doktor iz Požarevca.

Italijanski policajci

Poslednjeg dana 2014. godine, kad se radi proslave Nove godine u Rim tradicionalno sjati više od pola miliona turista, čak 83 odsto policajaca nije došlo na posao pošto su javili da su bolesni. Pored većine koja je javila da se oseća loše i da zato neće doći na posao, neki policajci su pružili maštovitija objašnjenja, pa je bilo onih koji su baš 31. decembra dali krv i morali tog dana da odsustvuju sa posla, dok su drugi prijavili neodređene “fizičke nedostatke”.

Lažna bolovanja je teško dokazati, jer po našem zakonu, poslodavac mora da ima svedoka da je njegov zaposleni, umesto da se leči, bio na nekom drugom mestu.

Kompanije najveći problem imaju tokom letnjih meseci, kada mnogi zaposleni uzimaju lažna bolovanja da bi otišli na selo i obavili sezonske radove. Ako imamo u vidu da se svaki peti građanin Srbije bavi poljoprivredom, broj onih koji uzimaju bolovanja zbog radova na selu nije zanemariv.

Ranija istraživanja pokazala su da naš radnik sedi na bolovanju 25 dana godišnje, dok slovački ne prelazi 12, a nemački osam.

Istraživali smo koliko bolovanja koriste zaposleni u ministarstvima. Istraživanje “Blica” pokazalo je da je od ukupnog broja zaposlenih u deset ministarstava, od kojih smo uspeli da dobijemo podatke, svaki sedmi prošle godine iskoristio bolovanje od 24 dana u proseku. Od 4.287 zaposlenih, njih 570 zbog bolesti je bilo odsutno čak 14.168 dana.

Dok većina zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede revnosno ide na posao, svaki drugi njihov kolega u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave bio je tokom prošle godine na bolovanju.

Jedino u Ministarstvu za vanredne situacije, na čijm je čelu Velimir Ilić, niko od 17 zaposlenih nije bio na bolovanju tokom prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.