Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muva

Njih četvorica koji su me doveli pred lice pravde bili su sezonski radnici. Nisu mogli da se žale na moje ophođenje prema njima: svakog dana dobijali su bogat obrok i čašu vina i nisam ih pustila da noćivaju u seniku, već u sobi preko puta moje, u dnu hodnika prema balkonu kuće, gde smo držali vreće zrnevlja.

Da bi ušli ili izašli, morali su da prođu pored mog prozora. Nisu mi smetali. Naprotiv, na neki način mi je čak i godilo kada bih presrela neki njihov potajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pogled; nadali su se da će me videti iza spuštenih zavesa dok se umivam u porcelanskom lavoru sa cvetnim motivom, ili dok ispred ogledala češljam kosu koja je padala po leđima.

Međutim, onog popodneva su stvarno preterali. Bilo je veoma vruće. Legla sam na krevet preko pokrivača obučena samo u široku košulju i zadremala.

Probudio me zvuk prigušenog smeha. Skočila sam u sedeći položaj na krevetu i ispred prozora ugledala četiri glave koje se guraju.

"Bežite, prostaci!", vikala sam pokušavajući da pokrijem grudi. "Reći ću mužu da ste svinje."

Oni su me, međutim, preduhitrili. Otišli su kod njega i rekli mu da se oženio vešticom.

"Znate šta, to se dešavalo i u našem selu. Žena se pretvarala u muvu da bi bacala zle čini. Jednom je ubola dete - lepo, zdravo i bistro - kakvih je malo. Palo je na zemlju i počelo da se bacaka kao da je opsednuto. Svešteniku je uspelo da ga umiri tek kada je preko njega prebacio epitrahilj. U dečakovoj glavi pronašao je trn kojim ga je ubola veštica. Izvukao ga je i spalio, a onda matoru vešticu naterao da to prizna."

Nije imao hrabrosti da to učini sam. Kao pobožan čovek obratio se inkvizitoru.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.