Multipla skleroza – bolest sa stotinu lica

Izvor: RTS, 01.Feb.2015, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multipla skleroza – bolest sa stotinu lica

U Srbiji, kako se procenjuje, ima oko 8.000 obolelih od multiple skleroze. Obolelima od ove autoimune, neizlečive bolesti neophodna je dvadesetčetvoročasovna nega. Udruženje obolelih u Beogradu već godinu dana pokušava da dobije svoj prostor u kojem bi oboleli, uz pomoć stručnjaka, vežbali i družili se tokom dana.
Multiplu sklerozu nazivaju bolest sa stotinu lica. Od nje najčešće obolevaju mladi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u najproduktivnijem životnom dobu. Vremenom se bolest pogoršava, pa su prinuđeni da napuste posao, školu i život im se, kažu, iz korena menja.

"To je takva bolest da moraš da se odrekneš svega, da se posvetiš bolesti ako hoćeš normalno da živiš, da se izlečiš ne možeš", priča Radovan Jovanović.
"Potrebna je velika briga oko bolesnika, ali je potreban i dopunski napor da bi se porodica održala u normalnom stanju", kaže Slavoljub Marković, suprug obolele Bosiljke Marković.
"Od kada su napravili ovu vežbaonicu, teretanu, gde radimo terapije, to nam je mnogima pomoglo", priča Bosiljka Marković.
Postojeći prostor je nedovoljan da bi se izašlo u susret svima. Osim toga, Udruženje obolelih od multiple skleroze sve teže izlazi na kraj sa troškovima. Samo zakup prostora košta ih oko 50.000 dinara. Zato su pokrenuli kampanju za otvaranje dnevnog boravka, koji bi, pre svega, bio namenjen onima koji su sami i napušteni.
"To je njih oko 60 do 70, koji nemaju svoje porodice ili čije su porodice u takvoj situaciji da ne mogu više da brinu o njima, a koji bi mogli kod nas da dođu i dobiju sve one usluge koje su njima neophodne da bi mogli da zaustave ili uspore sam tok bolesti", ističe Dejan Maletić iz Udruženja obolelih od multiple skleroze Beograd.
Izgradnjom dnevnog boravka pomoglo bi se i onima koji imaju porodicu, jer bi tu mogli da dolaze na terapiju i da se druže tokom dana.
"Jedna ovakva ekipa koja postoji i koja bi mogla da se razvije, sa zdravstvenim radnicima na čelu, mogla bi da pomogne u takvim situacijama", naglašava specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Dragan Vulević.
Čest ishod bolesti je teška pokretljivost ili potpuna vezanost za postelju. Ima slučajeva da oboleli po 10-15 godina ne izađu iz svojih domova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.