Monaški kredit za očuvanje okoline manastira Sopoćani

Izvor: RTS, 23.Jul.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monaški kredit za očuvanje okoline manastira Sopoćani

Da bi se videlo najlepše i najmonumentalnije zidno slikarstvo 13. veka u Evropi, ne morate daleko da putujete – ono se nalazi u Manastiru Sopoćani kod Novog Pazara. Ali, pored sve te vanvremenske lepote koje pružaju sopoćanske freske, u životu manastira ima i problema, pre svega u zaštiti okoline manastirskog kompleksa.
Manastir Sopoćani izgrađen je u drugoj polovini 13. veka. Pretrajao je mnoga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << paljenja, rušenja, razaranja. Danas, da bi zaštitili neposrednu okolinu zadužbine kralja Uroša Prvog, monaško bratstvo podiglo je kredit za kupovinu padine. Cena tog zemljišta je, kažu, bila kao da su kupovali plac na Dedinju. Ne žale se, monaškim mirom i trpeljivošću sve prihvataju.

"Kriterijumi i uslovi za bilo koju vrstu radova, pogotovo obnovu manastira, su vrlo rigorozni, tako da nam ponekad prave smetnju za neke radove i za željenu obnovu. S druge strane, to se ne poštuje u najbližoj okolini, tako da zona zaštite nije uvek poštovana. Pojavljuje se divlja gradnja na šta bi trebalo obratiti pažnju ubuduće", kaže jeromonah Naum.
Nedavno je podignuta džamija koja se nalazi u najstrožoj zoni zaštite prostorno kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima.
Nelegalna gradnja u toj zoni može dovesti u pitanje i status tog spomenika na Uneskovoj listi. U manastirskom bratstvu Sopoćana trenutno se razmišlja o obnovi konaka kao i o gradnji Vizitorskog centra, s obzirom na sve veći broj posetilaca.
"To su stvari o kojima treba dobro promisliti, s obzirom na to da ništa od toga što bi se tamo izgradilo i čime bi se još unapredio život, ne sme narušiti integritet i autentičnost samog spomenika – što bi posledično moglo da dovede u pitanje njegov opstanak na listi svetske kulturne baštine", ukazuje istoričar umetnosti Vladimir Džamić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
U manastirskim bratstvima se živi van vremena, ali ne i van prostora. Tu se uvek radi i istražuje.
Do skora je u narodu ova freska bila poznata kao lepi apostol Jovan. Međutim, nedavno je utvrđeno da je to apostol Filip. Živopis Sopoćana nastao je čak dva veka pre Mikelanđelovog oslikavanja Sikstinske kapele.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.