Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekara u bivšoj „Slogi”

Kikinda – Objekte nekadašnje fabrike obuće „Sloga”, zgradu od 460 kvadrata, prizemni poslovni objekat od 270 kvadrata i spratni od 740 kvadrata, opština je putem javnog nadmetanja za 51.000 evra prodala Saši Mančiću, poznatom kikindskom privredniku koji od pre nekoliko godina živi u Sloveniji. Njegovi planovi su da u postojećem prostoru, koji će prema ugovoru sa lokalnom samoupravom morati prvo da adaptira, pokrene proizvodnju ovčijeg i kozijeg sira namenjenu izvozu u zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropske unije.

U jednom delu objekta Mančić namerava da otvori pogon za pakovanje i plasman meda van teritorije Srbije, ali i edukativni centar za poljoprivrednike. Ovakav poslovni plan zaposliće najmanje 15 radnika, što je bio jedan od obavezujućih uslova za kupca. Očekivanja su, međutim, da će to biti veći broj. „Za sanaciju objekata i pokretanje poslovnih delatnosti planirano je ulaganje oko pola miliona evra”, rekao je Mančić prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa predsednikom opštine Pavlom Markovim.

U mlekarskoj industriji ovaj privrednik ima bogato poslovno iskustvo. Mlekara „Kikinda”, koju je osnovao 1996. godine, ubrzo je ostvarila odličan plasman svojih proizvoda, naročito tvrdih sireva. Kapaciteti za preradu bili su 100.000 litara svežeg mleka dnevno. Uspešna proizvodnja privukla je pažnju francuske kompanije „Bongren”, koja je 2008. godine kupila kikindsku mlekaru. Četiri godine kasnije zbog racionalizacije, ali i nezainteresovanosti lokalne vlasti za razvoj agrara, proizvodnja je premeštena u Zrenjanin.

– Kada smo izašli iz Kikinde, imali smo 131 radnika – podseća Mančić koji je tada bio direktor „Mlekare”, a kasnije i direktor razvoja „Bongrena” za Balkan i Sloveniju.

On najavljuje da će radovi u krugu bivše „Sloge” početi do kraja godine. Velika ulaganja biće potrebna posebno za rekonstrukciju bivše upravne zgrade fabrike, nekadašnje vile dr Stefana Kristofa, koja je pod zaštitom države.

– Zgrada je ruinirana, prostor je već dugi niz godina zapušten. Opština nije u prilici da u njega investira jer su neophodna znatna sredstva. Na ovaj način rešili smo pitanje rekonstrukcije objekta, a otvaranje novog pogona otvoriće nova radna mesta – kazao je predsednik opštine Markov. Jedan objekat u sklopu bivše fabrike obuće pre dve godine je zakupila firma u Mančićevom suvlasništvu „Exbike”. Proizvodnja bicikala kojom se bavi ostaće u tom prostoru.

----------------------------------

„Slogine” salonke „šetale” Šveđanke

Radionicu za proizvodnju i popravku cipela „Slogu” osnovalo je sedam kikindskih obućara 1935. godine. Krajem četrdesetih godina prošlog veka prešli su na mašinsku proizvodnju. Šezdesetih su njihov najpoznatiji proizvod bile ženske salonke. U poslednjoj deceniji rada fabrika je više desetina hiljada pari cipela izvezla u SR Nemačku, Švedsku i Sovjetski Savez. Partnerstvo sa Italijanima sklopljeno 1990. nije sprečilo stečaj koji je usledio godinu dana kasnije. Ubrzo je 350 radnika ostalo bez posla.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.