Mito je uobičajena stvar među srpskim lekarima, samo se tarifa razlikuje. Ovi lekari traže NAJVIŠE

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mito je uobičajena stvar među srpskim lekarima, samo se tarifa razlikuje. Ovi lekari traže NAJVIŠE

Javna je tajna da se usluge u pojedinim bolnicama plaćaju, iako su one besplatne.

Mito je, izgleda, sasvim uobičajena stvar, a jedino što varira je tarifa lekara, koja se kreće i do 3.000 evra. Korupcija je, kažu izvori “Blica”, najprisutnija među hirurzima, pa ginekolozima, dok su na trećem mestu anesteziolozi.

Među hirurzima najviše na ovaj način zarađuju kardiohirurzi, neurohirurzi i ortopedi, dok su među ginekolozima najkorumpiraniji akušeri. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Korupcije najmanje ima u domovima zdravlja, a najviše u institutima i kliničkim centrima.

Budući da se radi o razrađenom sistemu, za iznudu novca od pacijenata postoji i nekoliko modela. Ima onih lekara koji otvoreno traže, ali više je onih sa skrivenim namerama.

Takvi, naime, odlažu pacijentu termin za dva meseca ili šest meseci, a svako zna da će, ako ponudi novac, brže doći na red za operaciju. Ima i onih za koje radi drugo osoblje i koje bije glas da se do njih ne može doći ako ne dobiju određeni iznos. Takvi imaju posrednike, koji novac uzimaju posle završenih operacija.

Korupcija u bolnicama odavno je poljuljala poverenje građana u zdravstveni sistem, a njeno postojanje priznaju i svi nadležni. Tako u Ministarstvu zdravlja, kažu da imaju nultu toleranciju za korupciju.

- Naše opredeljenje je da iskorenimo takve kriminalne aktivnosti iz ove oblasti. Svesni smo da to nije jednostavan posao, ali i uvereni da ova pojava predstavlja izolovane slučajeve i da nije rasprostranjena kao ranije - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.