Miodrag Linta: Suđenje Martiću je vrhunski cinizam

Izvor: Kurir, 02.Jun.2015, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miodrag Linta: Suđenje Martiću je vrhunski cinizam

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je da je vrhunski cinizam odluka Hrvatske da sudi u odsustvu već osuđenom Milanu Martiću, ističući da se u Hrvatskoj vodi politika cementiranja etničkog čišćenja.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je da je vrhunski cinizam odluka Hrvatske da sudi u odsustvu već osuđenom Milanu Martiću, ističući da se u Hrvatskoj vodi politika cementiranja etničkog čišćenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

"Vrhunski je cinizam da Hrvatska počinje da sudi u odsustvu već osuđenom predsedniku bivše RSK Milanu Martiću za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995. godine, a još niko od tadašnjih hrvatskih zvaničnika i hrvatskih generala nije odgovarao za granatiranje krajiških gradova i kolone srpskih izbeglica tokom i posle hrvatske akcije `Oluja`, kao i drugih hrvatskih vojnih akcija", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocenio kao neiskrenu izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da treba rešiti otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, posebno ona iz ratnog perioda, kao pretpostavku daljeg razvoja međusobnih odnosa.

"Kolinda Grabar Kitarović je od otvorenih pitanja istakla samo probleme u vezi sa nestalim licima i granicom, ali nije spomenula brojna druga otvorena pitanja kao što su neprocesuiranje ratnih zločina protiv srpskih civila i zarobljenika, zaostale, a neisplaćene penzije, deviznu štednju", rekao je Linta.

On je istakao da su tu i pitanja otetog srpskog poljoprovrednog zemljišta, stanarskih prava, srušenih srpskih kuća u terorističkim akcijama po hrvatskim gradovima, diskriminacija Srba kroz takozvani Program stambenog zbrinjavanja, sistemsko sprečavanje da se Srbi u Hrvatskoj zapošljavavaju u javnom sektoru i da slobodno koriste srpski jezik i ćirilicu, opstrukcija ekonomskog razvoja krajiškog područja...

Linta je ocenio da u Hrvatskoj nema političke volje da se pokrene suštinski dijalog sa Srbijom o pronalaženju pravičnog rešenja otvorenih pitanja između dve države. On je rekao da se u Hrvatskoj vodi politika "cementiranja etničkog čišćenja Srba pravnim i političkim sredstvima, a simboli zločinačke akcije `Oluja` - Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni su počasnim građanima velikog broja hrvatskih gradova, među kojima je i Zagreb".

"Hrvatska je jedina država Evropske unije koja slavi zločine nad delom svojih državljana druge nacionalnosti, a ratne zločince proglašava herojima", zaključio je Linta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.