Ministarstvo: Ombudsman treba ponovo da razmotri stručnu argumentaciju

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Ombudsman treba ponovo da razmotri stručnu argumentaciju

Ministarstvo za rad pozvalo je zaštitnika građana da, posle kritika koje je izneo na račun nadležnih službi, ponovo razmotri stručnu argumentaciju u slučajevima nasilja u porodici, posebno u slučaju "Žitište", uz ocenu da je neosnovan i neodrživ njegov zaključak da je Ministarstvo prekršilo pravo građana na objektivno informisanje.
Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, spremno da još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednom zajedno sa službom ombudsmana javnosti izloži stručnu argumentaciju na osnovu koje je nakon nadzora donelo zaključak da je Centar za socijalni rad u Žitištu sproveo postupak u okviru zakonske nadležnosti i elementarnog poštovanja standarda stručnog rada.
Ministarstvo ističe i da je neodrživ i neosnovan zaključak zaštitnika građana da je Ministarstvo prekršilo pravo građana na objektivno informisanje u slučaju "Žitište", uz ocenu da je takav stav isključivo subjektivan i da nije zasnovan na utvrđenim činjenicama.
Ističe se da ministarstvo insistira na profesionalnom, blagovremenom, celovitom, kontinuiranom i zakonitom radu organa starateljstva što je, navode, ombudsmanu poznato jer su mu zapisnici o izvršenom nadzoru nad stručnim radom u konkretnom slučaju blagovremeno dostavljani.
Posebno se, navode, insistira na ličnoj i profesionalnoj odgovornosti stručnjaka.
Ministarstvo navodi i da je zaštitnik građana Saša Janković svoj zaključak doneo pre nego što se upoznao sa svim relevantnim činjenicama iz Zapisnika o izvršenom nadzoru nad stručnim radom Centra za socijalni rad u opštini Žitište.
Ističe se i da je Ministarstvo za rad do sada uvažavalo preporuke zaštitnika građana, koje su u znatnoj meri i bile u skladu sa planiranim aktivnostima na unapređenju sistema socijalne i porodičnopravne zaštite građana od nasilja u porodici.
O realizovanim preporukama, dodaje se, Ministarstvo će obavestiti zaštitnika građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.