Milovan Bojić oslobođen optužbi za Dedinje

Izvor: RTS, 01.Apr.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovan Bojić oslobođen optužbi za "Dedinje"

Prvi osnovni sud u Beogradu oslobodio je bivšeg ministra zdravlja Milovana Bojića optužbi da je kao direktor Insituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 2000. godine zloupotrebio službeni položaj.
Tužilaštvo ima pravo da izjavi žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu, prenosi Tanjug.

Ovo je druga prvostepena presuda Bojiću, pošto je prvu kojom je bio osuđen na 10 meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvora Apelacioni sud ukinuo krajem 2012. i naložio da se suđenje ponovi.
Sudija Ivana Ramić navodi da Bojić oslobođen optužbe jer nije dokazano da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje se tereti.
Bojić je bio optužen da je od 1995. do 2000. godine kao direktor Instituta "Dedinje" prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio imovinsku korist drugima u iznosu višem od 450.000 dinara, a na štetu Instituta.
U obrazloženju presude sudija je podsetila da je prvim optužnim aktom Bojić bio optužen za osam inkriminisanih radnji, među kojima je bio optužen i da je sebi pribavio korist.
Tužilaštvo je u međuvremenu odustalo od pet radnji, tako da su ostale tri koje se odnose na optužbu da je drugim licima pribavio korist.
Na osnovu svih izvedenih dokaza u ponovoljenom postupku sud je našao da nema dokaza da je pričinjena šteta za Institut, niti da je Bojić davao naloge za isplatu sredstava iz devizne blagajne za lica pomenuta u optužnici koji su inače bili vrhunski stručnjaci angažovani u bolnici.
Bivši ministar zdravlja oslobođen je i plaćanja sudskih troškova, a oštećeni je upućen da imovinsko-pravni zahtev ostvaruje u parnici.
Bojić se tereti da je od aprila 1995. godine do oktobra 2000. godine izvršio krivčno delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, jer je kao odgovorno lice - direktor tog Instituta, pribavio korist drugim osobama, trojici lekara, za više od 200.000 nemačkih maraka.
Protiv Bojića se zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio kliniku "Ostrog" vodi i krivični postupak u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. U toku je finansijsko veštačenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milovan Bojić oslobođen optužbi za "Dedinje"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015

Prvi osnovni sud u Beogradu oslobodio je danas bivšeg ministra zdravlja Milovana Bojića optužbi da je kao direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 2000. godine zloupotrebio službeni položaj...Tužilaštvo ima pravo da izjavi žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu...Ovo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.