Mihajlović: Do građevinske dozvole za 28 dana

Izvor: BKTV News, 28.Nov.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Do građevinske dozvole za 28 dana

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će novi zakon o planiranju i izgradnji, kojim će biti omogućeno dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, biti usvojen u decembru.

Mihajlović je u Jutarnjem programu TV Pink rekla da je cilj tog zakona da se uprosti procedura i smanji administracija za dobijanje građevinske dozvole i da će se sve obavljati na jednom šalteru.
Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << lokalne samouprave i gradovi imaće jedan šalter, odnosno sektor, koji će se baviti davanjem prvo informacija, a zatim pomoći potencijalnom investitoru, najavila je Mihajlović.
Ona je najavila da će već do kraja januara biti omogućeno da se kaže da li je moguće izdati građevinsku dozvolu za 28 dana, te da za dobijanje građevinske dozvole neće biti potrebno tridesetak raznoraznih dokumenata.
U drugoj polovini naredne godine biće, kaže, omogućeno putem računara pribavljanje elektronske građevinske dozvole.
Ministarka je napomenula da je u prethodne dve godine izdato 30 odsto manje građevinskih dozvola e, da je građevinarstvo uništeno i da sada čini samo četiri odsto domaćeg bruto društvenog proizvoda.
Ona je najavila da bi donošenjem novog zakona i korupcija mogla biti smanjena za oko 30 odsto i da očekuje da se na listi „Transparenci internešnla“ Srbija pomeri za najmanje četiri-pet mesta.
Mihajlović, takođe, očekuje da se Srbija na listi Svetske banke pomeri za najmanje 30 mesta, jer je od 189 zemalja, na 186. mestu ove godine po tome „kako raditi posao u Srbiji“.
Ona je najavila da, ako sada građevinarstvo učestvuje sa četiri odsto i društvenom bruto proizvodu, 2017. godine taj procenat iznosiće osam odsto i to bi moglo da poveća zaposlenost najmanje za pet do sedam odsto.
Mihajlović je rekla da je novi zakon nekoliko meseci u javnoj raspravi i najavila da će sutra biti predstavljen u Privrednoj komori Srbije, da očekuje da ubrzo bude u parlamentu i da bude usvojen u decembru, a da će odmah stupiti na snagu.
„U januaru mesecu na šalterima lokalnih samouprava dobijaće se informacije i krenuće se upravo po novoj proceduri da se radi“, dodala je Mihajlović.
Osvrnuvši se na rezoluciju Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, ona je kazala da danas niko ne može da poveže Srbiju i lidera radikala.
Ona je ocenila da rezolucija koju je doneo Evropski parlament predstavlja iznenađenje, jer je „Srbija zemlja koja je toliko toga uradila i pokazala“.
„Politika Šešelja je politika prošlosti“, rekla je Mihajlović i dodala da Srbija nema vremena da razmišlja o prošlosti.
Ministarka je ponovila da će za sedam dana biti definisan predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će se isključivo odnositi na mlade vozače, po ugledu na zemlje u svetu, te da su za to angažovani stručnjaci, kako bi se ograničila snaga odnosno performanse automobila koje će mladi čovek do 21. godine da vozi, a da ne bude ugrožena njegova i bezbednost saobraćaja.
Mihajlović je i ranije najavila da će Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i mladih učesnika u saobraćaju za sedam dana dostaviti predloge za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara.
Izvor: Tanjug
The post Mihajlović: Do građevinske dozvole za 28 dana appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Građevinska dozvola dobijaće se za 28 dana

Izvor: Politika, 28.Nov.2014

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će novi zakon o planiranju i izgradnji, kojim će biti omogućeno dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, biti usvojen u decembru...Mihajlović je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.