Meštani Bocki provalili u Skupštinu Novog Sada

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Bocki provalili u Skupštinu Novog Sada

Nezadovoljni građani traže rešenje višedecenijskih muka sa vodovodom i kanalizacijom

Novi Sad – U Skupštini grada Novog Sada juče se našlo više građana, policajaca, komunalnih policajaca i novinara nego odbornika. Razlog za to bio je protest žitelja naselja Bocke, koji su pred sednicu lokalnog parlamenta nasilno ušli u veliku salu, zahtevajući da im predsednik Skupštine Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Igor Pavličić objasne zbog čega se ne rešava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihov višedecenijski problem sa vodom i kanalizacijom.

Dvadesetak meštana uspelo je da uđe u zgradu, ali je pred salom došlo do sukoba sa radnicima obezbeđenja koji su se isprečili na vratima. Bilo je guranja, zavrtanja ruku, čupanja, grebanja... U jednom trenutku vrata su popustila pod pritiskom i nezadovoljni građani upali su u salu i seli na mesta predviđena za novinare.

– Tražimo da se na dnevni red stavi tačka o hitnom uvođenju vode i kanalizacije u naselje Bocke. Uradili smo analize uzoraka u Higijenskom zavodu, voda nije ni za zalivanje bašte, a kamoli za pranje sudova i kupanje. Od svakog ko dođe na vlast u gradu slušamo samo obećanja, šalju nas od jednog do drugog javnog preduzeća. Do gradonačelnika Pavličića ne možemo ni da dođemo – kaže član inicijativnog odbora građana Nebojša Ćirković.

Početak sednice, na kojoj je trebalo da bude više od trideset tačaka dnevnog reda, među kojima i odluka o zaduženju JKP „Novosadska toplana“ kojim bi se izmirio dug za gas, poskupljenju grejanja, ukidanju gradske slave, kao i finansijskoj pomoći trudnicama, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović odložio je za 13 časova. U salu je došla policija, koja je legitimisala meštane Bocki, protiv kojih će najverovatnije biti podnete prekršajne prijave, a kao pojačanje obezbeđenju pojavilo se i nekoliko komunalnih policajaca.

– Bolje da nas sve pohapse i pobiju, nego da se trujemo vodom koja nije ni za pranje ruku – ogorčen je meštanin Miroslav Ilić.

Ove godine, već nekoliko puta, žitelji Bocki protestovali su zbog nerešenog vodosnabdevanja. Naselje na sremskoj strani, sa više od 1.000 kuća i 3.000 stanovnika, od Novog Sada deli samo Dunav, ali stanovnici vodu piju iz bunara koje su sami kopali, a koja je često zagađena otpadnim vodama iz septičkih jama.

Neispravnost vode zbog streptokoka, koliformnih bakterija i ostalih mikroorganizama fekalnog porekla, ponovo je potvrđena 15. ovog meseca od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a fotokopiju nalaza meštani su juče podelili novinarima.

– Idejni projekat i rešenje za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju urađen je još 1996. godine, ali od tada nije bilo pomaka. Od gradskih vlasti dobili smo obećanje da će radovi konačno početi ove godine, ali i ona prolazi. Ne možemo dozvoliti da se problem Bocki ne stavi na dnevni red – objašnjava član inicijativnog odbora Vladimir Božić.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović ponudio je da primi jednog njihovog predstavnika, ali su oni zahtevali da ih bude bar dvojica, pa do razgovora nije došlo. Nezvanično smo saznali da je u međuvremenu novosadski gradonačelnik Igor Pavličić zatražio od televizijskih ekipa snimke provaljivanja građana u veliku salu gradskog parlamenta, prilikom čega su oštećena jedna vrata i lakše povređeni radnici obezbeđenja.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 26.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.