Mere bezbednosti, radnici cenu plaćaju životom

Izvor: RTS, 27.Okt.2016, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere bezbednosti, radnici cenu plaćaju životom

U Srbiji je prošle godine na radnom mestu život izgubilo 39 radnika, a za prvih 10 meseci ove godine njih 40. Najčešći uzrok ovakvih nesreća je to što se radnici ili poslodavci ne pridržavaju propisanih mera bezbednosti. Zato su sindikati i poslodavci organizovali brojne obuke za bezbedan rad.
Sindikati su preuzeli svoj deo odgovornosti o podizanju svesti o bezbednom i zdravom radu. Poslednje dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više od 2.000 aktivista dva reprezentativna sindikata prošlo je obuke kako bi u svojim firmama bili članovi Odbora za bezbednost i zdravlje na radu i ukazali na sve opasnosti kojima su radnici izloženi.

"Statistika govori da tamo gde poslodavci ne omogućavaju radnicima da formiraju odbore za bezbednosti zdravlje na radu, da se tu dešavaju velike katastrofalne nesreće, koje se najčešće završavaju smrtnim ishodom", ukazuje Duško Vuković iz Samostalnog sindikata Srbije.
Odbori za bezbednost su dobra ideja u velikim firmama, ali u preduzećima sa nekoliko zaposlenih bolje rešenje je kvalitetna obuka, smatraju poslodavci.
"Radnici koji se primaju na određena radna mesta sa većim rizikom pre toga treba da dobiju dovoljno dobru edukaciju. Najčešće se povrede na radu dešavaju kod onih nekvalifikovanih radnika, onih koji dođu da rade nešto a nisu dovoljno naučeni kako to da rade", ističe predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
Hiljadu teških povreda i oko 25.000 lakših povreda, zabeleženih ove godine u Srbiji, predstavljaju veliki gubitak za društvo. Povrede dovode do smanjenja radne sposobnosti, smanjuje se i produktivnost, a povećavaju troškovi proizvodnje i zdravstvene zaštite. Po zakonu najodgovorniji su poslodavci.
"Upravo su poslodavci ti koji moraju obezbediti radnicima mnogo bolje uslove za rad. Kompletnu higijensko-tehničku zaštitu, samim tim to je dobro i za poslodavca i za čitavu državu", napominje državni sekretar u Ministarstvu rada Negovan Stanković.
U Evropskoj agenciji za bezbednost i zdravlje na radu kažu da se zajedničkim radom Vlade, sindikata i poslodavaca na sprovođenju strategija za zdrav i bezbedan rad situacija u regionu popravlja.
"Srbija radi na donošenju zakona, ali radi i na tome da omogući dobru inspekcijsku kontrolu koja bi obezbedila primenu zakona, a radi i na informisanju, tako da radnici i uprava znaju svoje obaveze i šta sve moraju da urade, da bi imali smanjenje brojnih nesreća na radu", ističe Tim Tregenca iz Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu.
Stručnjaci ističu da je najbitnije podizanje svesti i zaposlenih i poslodavaca o značaju bezbednosti na radu. Ne može se očekivati da inspektor rada, koji u proseku pokriva oko 1.400 preduzeća, obiđe sve firme i ukaže na nepravilnosti koje mogu dovesti do povreda ili oboljenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.