Mekel: Suočavanje sa prošlošću bitno za svako društvo

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekel: Suočavanje sa prošlošću bitno za svako društvo

Predsednik nemačkog Narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima Markus Mekel, koji je u Beogradu održao predavanje o demokratizaciji društva i procesu društvene transformacije, istakao je da je suočavanje sa prošlošću vrlo bitno za svako društvo, jer je to deo identiteta.
Upitan da oceni situaciju u Srbiji, rekavši da nije sasvim upoznat sa njom, Mekel je napomenuo da je važno razumeti da demokratija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu samo strukture i da je najznačajnije za demokratiju razvoj političkog duha i kulture demokratije, otvorenosti, sagledavanja stvari iz više perspektiva, kao i kultura debate.

"Teško je suditi o društvu jedne strane zemlje", smatra Mekel.
Naveo je i da je u tom smislu potrebno sagledati različite situacije sa više strana, što je dug razvojni proces.
"Pogotovo u postdiktatorskim i posttotalitarnim društvima, često postoji gledište da postoji samo jedna istina, i to obično jedina, a da su drugi u krivu. U otvorenim društvima postoji pitanje šta treba da se desi da bi se napravio društveni dogovor", rekao je Mekel.
Prema njegovim rečima, dostojanstvo manjina i to ne samo etničkih je ključna stvar za svako društvo.
Naglasio je da su duh i inicijative manjina često ključne ze budućnost zemalja.
Inicijative manjina su ključne, iako one ne predstavljaju društvenu većinu, ali predstavljaju nadu društva, kaže Mekel i objašnjava da takve inicijative vode društvo napred, jer se postavljaju pitanja kojima većina ne želi da se bavi.
"To je veoma težak proces koji zahteva vreme, ali sa druge strane i osobe koje su spremne i sposobne da preuzmu rizik da preispitaju sopstvenu istinu znajući da nije jedina", napominje Mekel.
Naglasio je da je to najvažniji duh demokratskog društva.
Markus Mekel je bio istaknuti borac za građanska prava u Istočnoj Nemačkoj, koji je 1990. godine posle prvih slobodnih izbora postao ministar spoljnih poslova.
Na toj funkciji je bio do zvaničnog ujedinjenja dve Nemačke. Posle ujedinjenja je bio poslanik nemačkog Bundestaga sve do 2015. godine.
Mekel je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu održao predavanje na temu Demokratizacija i proces društvene transformacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Suočavanje sa prošlošću je bitno za svako društvo"

Izvor: B92, 25.Avg.2016

Suočavanje sa prošlošću je bitno za svako društvo, jer je to deo identiteta, kaže predsednik nemačkog Narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima Markus Mekel...On je u Beogradu održao predavanje o demokratizaciji društva i procesu društvene transformacije..."Tesko je suditi o društvu jedne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.