Matične knjige u elektronskom obliku do kraja 2016. godine

Izvor: RTS, 24.Okt.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matične knjige u elektronskom obliku do kraja 2016. godine

Ministarka za državu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić rekla je da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik i poručila da taj rok neće biti produžen.
Dok matične knjige ne budu u elektronskom obliku ne možemo da razgovaramo o elektronskim servisima, rekla je Ana Brnabić i dodala da je Ministarstvo saopštilo da je taj rok do kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za lokalne samouprave i da se više neće pomerati.

Na poslovnom forumu Srbija-Slovenija na panelu "Digitalizacijom do konkurentnije privrede" ministarka je naglasila da su važne tri osnovne stvari na kojima se radi - da se završi prepis matičnih knjiga u elektronski oblik i to je, dodaje, trebalo davno da se uradi i neke lokalne smaouprave su završile još 2012. ali veliki broj nije.
"Ako nemate matične knjige u elektronskom obliku onda ne možemo da razgovaramo o elektronskim servisima", rekla je Brnabićeva.
Ministarstvo je reklo da je taj rok do kraja godine za lokalne samouprave i više se neće pomerati.
Druga stvar je, kako kaže, tender koji je ministarstvo već pokrenulo za povezivanje šest institucija, a to su: MUP, Ministarstvo državne uprave – matične knjige, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centralni registar obveznika socijalnog osigruranja, PIO fond i Poreska uprava.
"Nadamo se da ćemo do juna sledeće godine, a možda i ranije, imati to završeno. Tender je gotov i očekujemo da ćemo do kraja meseca da potpišemo ugovor i da radimo na tome i tako da zaživi Zakon o opštem upravnom postupku. Da ljudi kada dođu na šalter mogu sve da dobiju istovremeno", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da je treća važna stvar uvođenje elektronskih plaćanja odnosno plaćanja karticom preko portala E-uprave.
Prema njenim rečima, elektronska plaćanja su neophodna da bi imali Srbiju bez šaltera.
"Kada sutra budete mogli da izvadite i naručite izvod iz matične knjige rođenih preko poratla E-uprave, da odmah možete i da platite i da država može to da pošalje na vašu adresu. Takođe, trenutno radimo na planu koji se zove 'Stop birokaratiji', to jest planu prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta do 2018, od čega je najveći deo obezbeđivanje elektronskih usluga za građane i privredu", kaže Brnabićeva.
Dodala je da uporedo sa tim mora da se radi i na standardizaciji i povezivanju registra.
Brnabićeva je istakla da Srbija u tome može puno da nauči od Slovenije.
"Meni je prioritet uvođenje E-uprave odnosno što više elektronskih servisa za građane i prviredu. Veoma je značajno iskustvo Slovenije i spremamo jedno studijsko putovanje za Ministarstvo državne uprave i druge organe uprave", zaključila je Brnabićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rok za matične knjige u elektronskom obliku do kraja 2016.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016

Ministarka za državu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik i poručila da taj rok neće biti produžen..."Dok matične knjige ne budu u elektronskom obliku ne možemo da razgovramo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.