Markov život u budnoj komi

Izvor: RTS, 28.Mar.2017, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markov život u budnoj komi

Povredio se sa 14 godina, posle pada sa bicikla, od tada se ne kreće, ne govori, niti reaguje na okolinu. Marko Vučić iz Surdulice, koji ove godine puni 30 godina, jedan je od retkih ljudi koji su više od polovine života u budnoj komi.
Od kada se povredio prilikom pada sa bicikla do danas prošlo je više od decenije i po. Prošao je operaciju, rehabilitacije i mesece proveo u bolnicama širom Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Marko živi u svom svetu, a roditelji Vesna i Stanko u nadi da će njihov sin jednog dana izaći iz budne kome.

"Prvih godina sam se nadala, pa sam čitala, sveske njegove čitala, pokazivala mu knjige... Mnogo više sam mu pričala nego sada, u poslednje vreme", kaže Markova majka Vesna.
Tri puta dnevno roditelji sina podižu u kolica, hrane ga, kupaju, vežbaju sa njim. Majka Vesna rado se, kaže, priseća njegovih školsih dana, odličnih ocena i drugova koji naiđu ponekad.
"Ozari se osmehom ako ne uđemo možda 10 minuta pa uđemo... Marko, evo, došla je mama – prosto se nasmeši i obraduje se. Mislim da ne voli da je sam", kaže Vesna Vučić.
Pohvalili su se roditelji da je Marku posle rehabilitacije u Ribarskoj banji bolje, ali su se i požalili da ga lekarska komisija u banju šalje autobusom, bez pratnje roditelja.
Sa njim su 24 sata dnevno, kažu, bez dana odmora, jer kod nas, tvrde, nema odeljenja za pacijente koji su u budnoj komi.
"Svih ovih 16 godina, da su čuvali Marka po dva meseca, meni bi značilo mnogo, ali sada je i pitanje da li bih se odvojila od njega kada je prošlo 16 godina. I ne razmišljam o sebi. Jednostavno kažem, trudiću se koliko mogu i snaga sama dolazi. Majka jedina to i može da izdrži, drugi teško...", dodaje.
Ekipa RTS-a je upoznala Marka, ali nije uspela da sazna da li ju je video i čuo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.