Magnetna rezonanca i u privatnim klinikama

Izvor: Blic, 23.Mar.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magnetna rezonanca i u privatnim klinikama

Procenjuje se da je na spiskovima za snimanje magnetnom rezonancom od 5.000 do 7.000 pacijenata. Prema podacima, na skener se čeka 45, a na magnetnu rezonancu 50 dana, ali se period čekanja neretko prolongira. U RZZO smatraju da će ovim potezom umnogome ubrzati preglede.

- Tender koji je raspisan krajem prošle sedmice biće okončan najdalje za tridesetak dana. Očekujemo da se jave privatnici koji mogu da ispune uslove. Neophodno je da privatnici koji se jave imaju kvalitetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aparate i stručni kadar u stalnom radnom odnosu. Osim toga, uslov za preglede na magnetnoj rezonanci je jačina aparata od najmanje jednog tesle, ispravnost i dobro stanje aparata - kaže Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Privatni lekari su potpisivanjem ugovora o nadoknadi troškova do sada mogli da obezbede pacijentima samo lekove na recept. Nezadovoljni ponuđenim ugovorom, oni zahtevaju plaćanje pregleda i analiza kao u mreži zdravstva u Sloveniji, Hrvatskoj i zapadnim zemljama. U RZZO objašnjavaju da su ove države ranije otpočele reformu zdravstva, ali najavljuju i nove ugovore.

- Privatni lekari bi hteli da uđu u sistem zdravstva sa svojim cenama. Na primer, pregled kod privatnog lekara opšte prakse je 1.200 dinara, a u Domu zdravlja 120 dinara. Kada bismo mi bili u mogućnosti da im obezbedimo nadoknadu u tom iznosu, mi bismo i u državnim ustanovama mogli da obezbedimo veći komfor, bolje plate i više lekara - objašnjava Vukajlović.

Međutim, privatni lekari se ne slažu s ovakvom kategorizacijom.

- U Srbiji ne postoje nikakvi ugovori koji bi regulisanjem saradnje privatne lekarske prakse sa mrežom zdravstvenih ustanova pomogli osiguranicima da iskoriste svoje pravo na besplatno lečenje. U postojećem Pravilniku Ministarstvo zdravlja je samo u jednom članu navelo da lekari u privatnim ordinacijama mogu da napišu recept sa kojim pacijent može da preuzme lek u državnoj apoteci. To nije razlog zbog kog bi privatnici sklapali bilo kakve ugovore sa RZZO - kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Oprema za Šabac i Užice

Prema najavi direktorke RZZO Svetlane Vukajlović, uskoro će magnetnu rezonancu dobiti i bolnice u Šapcu i Užicu. Pre dvadesetak dana magnetnu rezonancu je dobila bolnica u Valjevu, tako da pacijenti sada tamo čekaju na pregled najviše 20 dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.