Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski foto-safari na Tari

Majstori umetničke fotografije svetu predstavljaju naše prirodne lepote

Planina Tara – Jesenji kolorit Tare, nepregledne šume i bistri vodotoci, prelepi krajolici privukli su ovde i ove jeseni majstore umetničke fotografije iz Mađarske. Već su, njima zahvaljujući, svet opčinile slike naše planine lepotice, a jedna takva sa ovog okupljanja – fotografija sa Drine „Kućica na steni“ Irene Beker – proglašena je na svetskoj mreži Nacionalne geografije fotografijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meseca avgusta 2012. godine. Foto-izložba „Tara“ predstavljena je prošle godine u Nacionalnom plesnom pozorištu u Budimu, gostovala po gradovima Mađarske, Rumunije i Srbije. A slike sa ovog trećeg foto-safarija „Tara“, juče otvorenog na Mitrovcu, biće izložene na proleće u Budimpešti, u Kulturno-dokumentacionom centru Srba u Mađarskoj.

Stubovi organizacije i ovogodišnjeg foto-safarija „Tara“ su JP „Nacionalni park Tara“ i jedan od vodećih mađarskih fotografa Bela Sabo iz Đera, profesor fotografije na tamošnjem univerzitetu. S njim učestvuje sedam njegovih učenika, kao i pet predstavnika Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, te lokalni bajinobaštanski fotografi. Događaj podržava Turistička organizacija Srbije, a ovaj foto-safari pratiće budno oko profesionalnog kamermana iz Mađarske s ciljem kreiranja dva dokumentarna filma o lepotama Tare i drugih odredišta, koji će biti dostupni na internetu.

Ova manifestacija se, podsećamo, redovno organizuje od 2012. kada je počela na inicijativu Bele Sabo, koji slične programe radi na Baltiku, u Parizu, Beču, Veneciji, Rumuniji, na Jadranu. Počecima je značajno pomogla i Irena Beker iz Budimpešte, rođenjem Novosađanka. Njih dvoje su jednom svratili ovde, došavši iz Guče sa sabora, pa oduševljeni poželeli da snimaju Taru. U tome ih je podržao Boriša Čolić, rukovodilac Službe informisanja u „Nacionalnom parku Tara“, pa se kasnije iz ove saradnje izrodio foto-safari, koji iz godine u godinu proširuje broj učesnika i sadržaje.

– Činjenica je da u Mađarskoj Srbija nije među preferiranim turističkim destinacijama, iako je vekovna saradnja među dva naša naroda. Foto-safari pomaže da srpske lepote svuda budu viđene, a planina Tara je pravi raj za umetničke fotografe: na malom prostoru ovde su i lepote krajolika, divljina, jezera, prelepa svetla jer je visinska razlika između reke Drine i vrhova planine 1.000 metara. A ove godine prvi put ovde snimamo i Taru pod snegom, jesenji sneg nam je dao nove motive – kaže za „Politiku“ Bela Sabo.

Ovde boravi i direktor Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Đurić, koji je otvorio ovaj foto-safari. Po njegovim rečima, srpska zajednica u Mađarskoj je okupljena oko tog centra, nastojeći da bude izlog matice Srbije u ovoj zemlji. – Pokazujemo lepote naše matice, našu tradiciju i stvaralaštvo, sve da bismo jačali veze između dva naroda, jer mi nismo u Mađarskoj u prolazu, tu imamo duboke korene – istakao je Đurić.

Na značaj foto-safarija za regionalne turističke veze ukazuje Željka Pudar iz TO Srbije. – Region nedovoljno prepoznaje Srbiju kao turističku destinaciju i ovo je prilika da se naše lepote približe susedima. A jedna slika govori više od hiljadu reči – ističe ona.

B. Pejović

objavljeno: 25.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.