MAJSTOR ZA MIGOVE, VINAR, DIZAJNER... Ko želi siguran posao posle srednje treba OVO DA UČI

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAJSTOR ZA MIGOVE, VINAR, DIZAJNER... Ko želi siguran posao posle srednje treba OVO DA UČI

Škola za popravljanje migova i helikoptera najzanimlivija je novina koja prema programu dualnog obrazovanja od 1. septembra startuje u školama u Srbiji.

Privreda i obrazovanje su se konačno udružili i sada se obrazovni profili u školama sistemski prave tako da odgovaraju potrebama tržišta rada i ekonomiji zemlje. Na ovaj način trebalo bi da se reši problem nezaposlenosti sa kojim se suočava veliki broj mladih zbog, između ostalog, nedovoljnog poznavanja rada u stručnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oblasti nakon završenog školovanja.

Dualno obrazovanje delimično je već uvedeno u nekim školama kao pilot projekat. Jedan od pozitivnih primera je recimo smer vinar - vinogradar, i to upravo u onim gradovima gde za takvim znanjem i ima potrebe - Irig, Topola, Aleksandrovac, mestima poznatim po vinogradima i dobrom vinu.

Pošto vlasnici vinograda pokazuju veliko interesovanje za ovakvu vrstu obrazovanja, razmatra se o njegovom potpunom uvođenju.

- U pilot projekte dualnog obrazovanja, danas je uključeno više od 60 kompanija, 18 škola, sa više od 900 učenika, a obrazovanje sa elementima dualnog modela organizuje se za pet trogodišnjih obrazovnih profila i to industrijski mehaničar, bravar, zavarivač, električar, operater izrade nameštaja i trgovac - kaže Mirjana Kovačević, direktorka sektora za edukaciju u Privrednoj komori Srbije.

A od 1. septembra program dualnog obrazovanja biće bogatiji za još 18 zanata za koji su zajednički Privredna komora Srbije i Minisarstvo prosvete procenili da su potrebna.

Majstor za "migove"

Najinteresantniji među njima je svakako profil koji će učenicima dati priliku da u budućnosti rade na održavanju aviona "MIG29", koji već postoje u našoj vojsci, ali i onih novih koji su najavljeni kao poklon Rusije, kao i novih helikoptera.

Naime, kako objašnjava Mirjana Kovačević, direktorka sektora za edukaciju u Privrednoj komori Srbije, učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazovaće se po modelu dualnog obrazovanja. U to spada "popravljač migova".

- Za potrebe Vojske Srbije pripremljeni su sledeći obrazovni profili: avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplovstva, avio-tehničar za elektroopremu vazduhoplovstva, mehanotroničar za raketne sisteme i  mehanotroničar za radarske sisteme - kaže Kovačević.

Osim ovih pet profila koji su namenjeni vojsci, pet se formira prema potrebama civilnog vazduhoplovstva, dva su za namensku industriju i pet za privredu Srbije.

Naoružanje i municija

- Radi unapređenja namenske industrije uvode se dva nova obrazovna profila. Obrazovni profili "tehničar naoružanja" i "tehničar  za municiju i raketne sisteme" biće podržani i od fabrika namenske industrije "Sloboda" Čačak, "Crvena zastava" Kragujevac, "Prvi partizan" iz Užica, koje će od nove školske godine primiti učenike na rad - objašnjava Kovačevićeva.

Špedicija, modni krojač...

Što se tiče pet obrazovnih profila za privredu Srbije, to su automehaničar (postoji potreba u Kragujevcu i Beogradu), modni krojač (Čačak, Beograd, Novi Pazar, Arilje, Prijepolje), tehničar logistike i špedicije, elektromonter mreža i postrojenja i elektrotehničar za obnovljive izbore energije.

Svi ovi profili biće uvedeni u onim gradovima ili regionima gde su kompanije izrazile potrebu za njima.

Saradnja sa velikim kompanijama

Osim toga, Privredna komora Srbije, "JAT tehnika", "Er Srbija" i Aerodrom "Nikola Tesla" potpisali su Sporazum o saradnji u procesu uvođenja dualnog obrazovanja za potrebe civilnog vazduhoplovstva. Tako će se od septembra đaci školovati za avio-mehaničare, mehanotroničare za transportne sisteme aerodroma, tehničare vazdušnog saobraćaja, tehničare vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničare vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

Prema rečima Mirjane Kovačević, privrednici su raspoloženi da učenicima daju priliku da uče  i napreduju u njihovim firmama.

- Nešto više od 1.800 privrednih subjekata je dalo izjave o spremnosti da na neki način podrže srednje stručne škole.  Ne znači da će svi oni biti uključeni u dualno obrazovanje, jer nije svaki oblik saradnje škola i privrede ujedno i dualno obrazovanje. Ali, svakako, njihova spremnost na saradnju je potvrda da će se više angažovati u obrazovanju, u čemu će svakako pomoći i sistemski postavljena pravila, tj. zakonodavni okvir - zaključila je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.