Loznica: Veče posvećeno priči o česmi devet Jugovića

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loznica: Veče posvećeno priči o česmi devet Jugovića

Biblioteka Vukovog zavičaja organizovala je veče posvećeno legendi i istorijatu česme Jugovića. Program je priređen povodom obeležavanja 700 godina manastira Tronoše, a o čuvenoj česmi govorio je sveštenik Miloš Petrović.

Česma Jug Bogdana i devet Jugovića se nalazi ispred manastira Tronoša i, kako je ispričao Petrović, prema legendi, sagradili su je Jug Bogdan i njegovih devet sinova - Vojin, Miljko, Marko, Ljubodrag, Radmilo, Boško, Stojan, Veselin i Damjan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neposredno pre polaska u Kosovski boj.

- Iznad cevi za vodu, urađen je mozaik, koji predstavlja upravo taj trenutak kada devet Jugovića sa Jug Bogdanom u sredini, na konjima kreću u bitku. Česmu je 1721. godine obnovio arhimandrit Metodije, a kasnije, 1894. godine i trgovac iz Lešnice Mladen Isaković. Ponovo je 1935. godine obnavlja jeromonah Georgije Bojić, starešina manastira - podsetio je Petrović i dodao da su poslednji radovi na česmi Jug Bogdana i devet Jugovića, obavljeni 1968. godine, za vreme episkopa šabačko-valjevskog Jovana i igumana manastira Tronoše Antonija Đurđevića.

Česma, na kojoj voda nikada nije bila zagađena za piće, izgrađena je neposredno pored kapele, koja je posvećena Svetom Pantelejmonu i jedno je od najposećenijih mesta u manastirskom kompleksu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.