Loša atmosfera među kolegama kvari poslovne rezultate

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša atmosfera među kolegama kvari poslovne rezultate

Najnovije studije pokazuju da loša atmosfera među kolegama kvari poslovne rezultate firme.
Naporni saradnici ne utiču samo na duševni mir i raspoloženje. Istraživanja Univerziteta u Mičigenu pokazala su da trpi i posao.

To je u svojoj firmi iskusila i direktorka koja kaže da je samo jedna neprijatna osoba dovoljna da poremeti ceo kolektiv.
"Rad u takvom ambijentu je do pola izgubljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme, efikasnost je manja, desi se da izgubite vredne ljude koji nisu spremni da podnesu tu vrstu pritiska", objašnjava direktorka jedne marketing agencije Nataša Pavlović Bujas.
Efekti loših odnosa među kolegama vide se najčešće kasno, tek kada zaposleni izgube motivaciju.
"Mi možemo jedno vreme da trpimo takvu situaciju. Međutim, posle nekog vremena, ti naši mehanizmi kompenzacije stradaju i onda i produktivnost opada", kaže Ivana Kovačević sa Fakulteta organizacionih nauka.
Nema leka koji bi preko noći rešio glavobolju zbog neprijatnih scena na radnom mestu. Ali moguće je da se zaposleni ne pecaju na dobacivanja, provokacije, podmetanja.
I šefovi bi mogli nešto da urade, jer oni neretko pogrešno nagrađuju samo dobar učinak na poslu, bez obzira na to kakva je komunikacija sa kolegama.
Psihološkinja rada Vesna Mihaljević smatra da će značajno povoljniju radnu klimu imati rukovodilac koji je otvoren za saradnju, spreman da radnicima da povratnu informaciju, upozna ih sa greškama i sasluša.
"Ne treba potceniti efekat pohvale i stvaranje neke klime u kojoj se duh zajedništva neguje da bi to imalo efekte na produktivnost. Radna etika mora da bude adekvatna", ističe Kovačevićeva.
U Srbiji se o radnoj etici i kulturi progovori tek kada atmosfera proključa. Uspešne svetske firme zapošljavaju samo stručnjake koji mogu da se uklope u tim. Oni znaju - kada su zadovoljni radnici, poslodavac je još zadovoljniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.