Lončar: Uskoro detalji o kubanskim lekovima

Izvor: RTS, 22.Maj.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Uskoro detalji o kubanskim lekovima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će za dve do tri nedelje biti poznati konkretni detalji o mogućnosti korišćenja određenih kubanskih lekova i vakcina u Srbiji za lečenje karcinoma pluća i dijabetesa.
Zlatibor Lončar je novinarima rekao da se radi o vakcini za karcinom pluća i o leku za takozvano dijabetičarsko stopalo, javlja Tanjug.

"Postoje procedure koje moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ispoštujemo da bi se lek našao na našem tržištu", rekao je Lončar i dodao da ti lekovi daju odlične rezultate.
Kako je rekao, cilj je da se ti lekovi nađu na domaćem tržištu, a kasnije možda i da počnu da se proizvode kod nas.
"Naš cilj je da napravimo zajedno nešto novo i da budemo konkuretni na evropskom i svetskom tržištu. Ovo je istorijska šansa koju treba da iskoristimo", rekao je ministar zdravlja.
Lončar je objasnio da se vakcina za karcinom pluća dobija ukoliko kod obolelog u toku terapije karcinom prestane da raste.
Na pitanje novinara da li bi institut "Torlak" mogao da proizvodi tu vakcinu, Lončar je rekao da je realnije da se prvo vakcina nađe na našem tržištu, a da će nakon toga videti ko će i kada početi da je proizvodi.
Prioritet Ministarstva je briga o bolesnoj deci
Ministar zdravlja je obišao rekonstruisano odeljenje hematoonkologije u Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", gde je poručio da je briga o bolesnoj deci prioritet Ministarstva.
U rekonstrukciju tog odeljenja u kojem se leče mališani oboleli od lukemije, lincoma i imunodifencijencije, Ministarstvo zdravlja uložilo je sedam i po milina dinara.
"Ovde su sada stvoreni uslovi kojih niko ne treba da se postidi", rekao je Lončar i dodao da su mu roditelji obolele dece preneli da su zadovoljni uslovima.
Ministrastvo će, kako je rekao, nastaviti da radi više i bolje kako bi uslovi u bolnicama širom Srbije bili onakvi kakvi su danas uslovi u Institutu.
Vršilac dužnosti direktora Insituta Radoje Simić precizirao je da su izvršeni radovi na električnim instalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kao i da je donirana nova oprema.
Zahvalio je Ministarstvu zdravlja na uloženim sredstvima kao i drugim donatorima koji su pomogli rekonstrukciju tog odeljenja.
Simić je povodom donacije od milion dolara koju je tom Institutu testamentom ostavila porodica Trifunović iz Kanade rekao da će ta sredstva biti uložena u rekonstrukciju još tri odeljenja i laboratorije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kubanski lekovi istorijska šansa"

Izvor: B92, 22.Maj.2015

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će za dve do tri nedelje biti poznati detalji o mogućnosti korišćenja kubanskih lekova i vakcina u Srbiji...Lončar je novinarima rekao da se radi o vakcini za karcinom pluća i o leku za takozvano dijabetičarsko stopalo..."Postoje procedure koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.