Lončar: Lekovi sa Kube najverovatnije od septembra

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Lekovi sa Kube najverovatnije od septembra

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da je moguće da kubanski lek za dijabetično stopalo i vakcina protiv raka pluća budu u Srbiji od septembra meseca, ako se narednih nedelja potpiše međudržavni sporazum.

On je, odgovarajući na poslanička pitanja, rekao da Kuba trenutno razmatra potpisivanje međudržavnog sporazum, te da najpre njihova vlada takav akt treba da usvoji.

Izrazivši nadu da će kubanska vlada to i učiniti u narednim nedeljama, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da bi se nakon potpisivanja sporazuma ušlo u proceduru za primenu dva leka sa Kube, uz napomenu da su kubanske vlasti već poslale ta dva leka u Srbiju, kao i sve protokole za njihovu primenu, a što će našim ekspertima omogućiti da ih razmotre.

Pojasnio je da u septembru možemo da očekujemo da ta vakcina i lek budu u Srbiji, da je Ministarstvo već pripremilo mesta i ljude koji se edukuju za primenu ta dva leka, te da je spremano više centara gde će lekovi moći da se primenjuju.

Ministar je obavestio poslanike da nakon dve godine, koliko je trajao tender za nabvku akceleratora za bolnicu u Kamenici, potpisan ugovor za tri akceleratora, izrazivši nadu da će biti potpisan ugovor i za četvrti, te da će do nove godine oni početi da rade.

Planirana je nabavka još četiri akceleratora - dva za Niš, i po jedan za Kraguejvac i Beograd, a do 15.avgusta, ako sve bude u redu, trebalo da bude potpisan ugovor za te uređeje, dodai je Lončar.

Uz to ministar se nada nabavci još osam akceleratora na osnovu kredita Svetske banke. Sve to, prema njegovim rečima, elimisaće liste čekanja za zračenje obolelih od raka.

"Posle dugog niza godina gde se ništa nije radilo učinili smo sve maksimalno da se to ubrza. Početkom septembra počinje da radi i Gama nož, a do kraja godine imaćemo dosta novih stvari za lečenje malignih bolesti", najavio je Lončar.

Pitanje za ministra bilo je i šta je državnim fondom za lečenje dece u inostranstvu, kad još privatni fondovi rešavaju takve stvari, a odgovor ministra je da je ipak sada znatno manje akcija prikupljanja novca te da je državni Fond ispunio misiju za koju je organizovan.

Lončar je objasnio da se privatne akcije organizuju i dalje jer novac se iz državnog fonda dobija uz ogromnu dokumentaciju.

"Da bismo pomogli bilo kome moraju da postoje određena pravila i moraju da se ispune uslovi da se odobri taj novac. Nije moguće i nije dovoljno da dođete i podnesete zahtev sa oskudnom dokumentacijom i dobijete novac bez provere i zasedanja komisije koja mora da opravda trošenje novca. To je razlog zbog kojeg se ljudi ne javljaju Fondu", uveren je ministar.

On je ukazao da podnosioci zahteva moraju da iscrpe sve mogućnosti koje postoje u Srbiji, da imaju zaključak lekara da u Srbiji nema načina da se detetu pomogne i da postoji prelog gde može da se zatraži pomoć u inostranstvu, te da je neophodan dopis iz te ionostrane ustanove da oni hoće da prime dete, kao i da postoje šanse da se dete izleči i, konačno, koliko to košta.

"To je razlog zaštro se neko ne odluči da ide preko Fonda koji je apsolutno siguran. Hoće da zaobuiđu proceduru koja mora da se ispoštuje", kaže ministar.

"To su osnovna pravila po kojima mora da se funkcioniše. Nemoguće je na časnu reč davati novac kao što rade ostali fondovi", naglasio je Lončar dodajući da je državni fond transparentan, te da, pošto se radi o budžetskom fondu, postoje jasne procedure koje moraju da se ispoštuju.

Do sada je, kako je preneo, podnet 41 zahtev za lečenje u inostranstvu, od kojih je desetoro dece lečeno, tri zahteva su odbijena jer nije dostavljena adekvatna dokumentacija, a ostali su u fazi razmatranja, i veći deo će biti odobren.

Od 15 zahteva za dijagnostiku 12 je poslato i urađeno u inostranstvu, a jedan postupak za slanje je u toku.

Što se tiče novca u Fondu, 10. jula bilo je 3.782.000.003 dinara, i na deviznom računu 17.341 evra za lečenje dece u inostranstvu.

"Mislim da je Fond ispunio misiju za koju je organizovan", zaključio je Lončar dodajući da se ne izlazi u javnost sa decom io koja su izlečena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.