Lazar i Miloš u pohodu na Treći svet

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lazar" i "Miloš" u pohodu na Treći svet

Srpska odbrambena industrija je na sajmu naoružanja u Abu Dabiju predstavila nekoliko novih tipova naoružanja, a najveću pažnju stručne javnosti izazvalo je oklopno vozilo "Miloš". Ne zaostaje ni "Lazar 3", koji se predstavlja kao konkurencija zapadnim vozilima na tržištu Afrike i drugih zemalja sa skromnijim ekonomijama.
Prestižni svetski vojni portal Džejns opisuje oklopno vozilo "Miloš" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao platformu za široko polje zadataka, od saniteta, borbenog vozila pešadije, komandnog ili izviđačkog vozila, do nosača različitih borbenih sistema.
Čelični i dodatni oklop pruža zaštitu u skladu sa standardima NATO-a, ali se ne navodi do kog nivoa.

Motor ISB 300 za "Miloša" pravi britanska firma "Kumins", automatski menjač 3500 SP potpisuje američki "Elison", a maksimalna brzina na auto-putu je 110 kilometara na čas.
U tehnološkom smislu, najzanimljiviji je pogon na četiri točka (4x4), koji je baziran na modularnoj platformi T-700, zajedničkom projektu irske firme "Timoni" i francuskog "Tekselija".
Reč je o jeftinom ali pouzdanom rešenju, koje svetska stručna javnost ocenjuje kao dovoljno čvrsto za teške terene, ali i udobno za putnike u vozilu. Težina praznog vozila je sedam tona, a sa posadom i najtežom opcijom naoružanja dostiže i do 14 tona.
"Ran flet" pneumatici omogućavaju kretanje vozila od 50 kilometar na čas u situacijama kada je pneumatik probušen ili oštećen neprijateljskom vatrom.
Posadu "Miloša" u konfiguraciji izloženoj na sajmu u Abu Dabiju čine vozač, nišandžija teškog ili lakog mitraljeza, komandir i pet vojnika ili specijalaca.
Na sajmu je prikazana verzija vozila sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa mitraljezima od 7,62 milimetara i optičko-elektronskim i laserskim nišanom za delovanje u svim vremenskim uslovima, danju i noću.
"Miloš" ima klima-uređaj, zaštitu od atomskih, bioloških i hemijskih napada, savremena sredstva veze i uređaje za vožnju noću.
Nije navedena cena "Miloša", ali je svakako dobra reklama to što je na vozilu nalepnica Specijalne antiterorističke jedinice Policije Srbije, što znači da ga popularni SAJ ili testira ili razmatra kao buduće naoružanje.
Osim toga, stručnjaci procenjuju da će "Miloš" zbog pretpostavljene niže cene a dobrog kvaliteta, kao i svi proizvodi srpske odbrambene industrije, naći put do zemalja koje imaju skromnije ekonomske mogućnosti.
Srpski "Lazar" protiv finske "Patrije"
U razgovoru za portal Šepard medija, predstavnici srpske firme "Jugoimport SDPR" naveli su da oklopno vozilo "Lazar 3" nudi bolji odnos kvaliteta i cene od finske "Patrije", koja se inače smatra najboljom u svojoj klasi.
Finsko oklopno vozilo "Patrija" je modularno, pravi se u više varijanata i koristilo se u borbenim dejstvima, ali za tržište poput Afrike i Azije ima manu  relativno visoku cenu.

"Jugoimport", sa druge strane, nudi vozilo u koje su ugrađeni delovi renomiranih svetskih proizvođača, ali po duplo nižoj ceni.
"Lazar 3" koristi modularni pogon T-900 irske firme "Timoni", sa pogonom na svih osam točkova, kao i britanski motor marke "Kumins", sa 520 konjskih snaga.
Zanimljivo je da irska firma "Timoni" nudi i do četiri puta jeftnije pogonske grupe u odnosu na tržišnu konkurenciju. Takođe, "Jugoimport" potencijalnim kupcima nudi mogućnost ugradnje bilo kojeg podsistema na "Lazara 3", po želji kupaca.
Maksimalana brzina je 110 kilometara na čas, težina vozila je 28 tona, a posada ima 15 kubnih metara prostora.
Na sajmu IDEKS 2017 u Abu Dabiju, prikazan je "Lazar 3" sa ruskim topom 2A42 kalibra 30 milimetara, koji se pokazao kao veoma pouzdan na ruskim vozilima.
Granate iz tog topa mogu da probiju oklop svih vrsta oklopnih vozila na svetu, kao i oklopljenih helikoptera, i to na velikim daljinama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.