LOTO SAGA Vidovita grafika i oštećena kuglica ne smetaju Lutriji

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOTO SAGA Vidovita grafika i oštećena kuglica ne smetaju Lutriji

Iako je baš kuglica 21, zbog koje je pokrenuta istraga u igri Loto, imala fizičko oštećenje, u Lutriji Srbije ne vide ništa sporno zbog čega bi poništili 59. kolo.

Kliknite za uvećanje (+)

Kako „Blic” saznaje, loptica nije oštećena u bubnju i još nije jasno na koji način je došlo do oštećenja, a policija radi na rasvetljavanju tog slučaja.

I pored toga, za Lutriju Srbije je i dalje sve regularno, iako cela Srbija i svet bruje o skandalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji se desio u utorak pred milionima gledalaca. Iz DLS smo obavešteni i da je isplata dobitaka iz 59. kola u toku, i to u skladu sa pravilima igre i izveštajem Centralnog trezora Državne lutrije Srbije.

- Dok su u toku predistražne radnje nećemo davati izjave - rekla nam je Marina Pešić, PR DLS.

O eventualnom poništenju mogu razgovarati tek ako sud utvrdi da je bilo određenog krivičnog dela. Za sada je sve, što se njih tiče, normalno.

Za građane je i dalje sve nenormalno jer im je nejasno kako je baš moglo da se desi da nakon naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja (4, 33, 12) bude izvučena četvrta kuglica s brojem 27, a da se na ekranu pojavi broj 21, pa zatim 27 kao peti broj.

VTI: Nemamo veze s izvlačenjem

Iz Vojnotehničkog instituta tvrde da oni nisu ni na koji način povezan sa događajima u DLS i da se softveri koje su oni izradili još ne koriste jer nisu prošli provere. Istovremeno, Hrvatska firma „Nirvana” tvrdi da Lutrija Srbije bespravno koristi njihov softver i najavljuje tužbu. Vlasnik te firme Arsen Dobrota smatra da je do incidenta u Srbiji došlo zbog greške operatera.

Na ekranu se video i broj takmičara sa pet pogodaka iako peta kuglica još nije bila izvučena. A potom je, verovali ili ne, izvučena kuglica s brojem 21! Nakon toga su na ekranu bile sve same dvadesetsedmice, da bi onda nestala sva grafika sa ekrana.

Sve se odvijalo pred očima Ljubomira Škorića predsednika Komisije za izvlačenje brojeva, koji ostaje pri stavu da je sve bilo regularno.

- Sve je urađeno po protokolu i loptice su pregledane pre ubacivanja u bubanj. Ako je oštećenje bilo tako malo da ga nismo videli, to se nije moglo odraziti na regularnost izvlačenja. Kao i ostali radnici Lutrije, bio sam na poligrafu i prošao ga. Za nas u Lutriji je 59. kolo regularno, a ako sud utvrdi suprotno, razgovaraćemo i o nadoknadi novca učesnicima ovog kola - kaže Škorić za „Blic“.

Na pitanje, da li je policija vratila loptice, bubanj i opremu s veštačenja i da li Lutrija može normalno da radi, on kaže da je sve spremno za novo izvlačenje.

Za Zorana Bjelicu, eksperta za igre na sreću, najveća briga je izgubljeno poverenje u igre na sreću zbog skandala.

- Mala je verovatnoća da je kuglica namerno oštećena i da je moglo da dovede do nameštanja. Nameštanje se radi uz pomoć softvera - kaže Bjelica. Prodavci na uplatnim mestima tvrde pak da interesovanje igrača za loto uprkos incidentu nije smanjeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.