LIPKOVSKI ODLAZI? Odbor predožio smenu predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIPKOVSKI ODLAZI? Odbor predožio smenu predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku i tehnloški razvoj predložio je danas parlamentu da smeni Aleksandra Lipkovskog sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, kao i da ga razreši članstva u tom telu.

Inicijativu za razrešenje Lipkovskog podneli su članovi odbora iz vladajuće koalucije zbog, kako su naveli, neažurnosti u radu tog tela, a za njegovu smenu glasali su i članovi odbora iz reda opozicije iz DS i LSV.

Odbor je predložio da se za novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika Nacionalnog prosveta saveta izabere Milibor Saković, član tog tela.

U raspravi o smeni Lipkovskog, član odbora iz SNS Vladimir Orlić rekao je da su se ispunili svi zakonski uslovi za smenu Lipkovskog jer savet nije usvojio više pravilnika i nije dao mišljenje na te predloge zbog čega su istekli svi rokovi i moralo je da reaguje resorno ministarstvo.

Orlić je odbacio navode opozicije da smena Lipkovskog ima bilo kakve veze sa novim zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i istakao da nisu tema kompetencije Lipkovskog i njegove izjave u javnosti, nego njegovo nepostupanje kao predsednika saveta.

Član odbora iz SNS Marko Atlagić je rekao da nije čudo što se predlaže razrešenje Lipkovskog jer savet nije doneo 10 pravilnika pre svega zbog, kako kaže, Lipkovskog za koga je naveo da je kočio unapređenje sistema obrazovanja.

Za Atlagića je, kako kaže, bio šok što se Lipkovski protivio uvođenju informatike u škole.

Aleksandra Jerkov iz DS, najavljući da će podržati smenu Lipkovskog, rekla je da je svojevremeno molila da se Lipkovski ne izabere za predsednika tog saveta, te da je upozorila da je reč o čoveku sa retrogradnim idejama u obrazovanju.

Jerkov je, međutim, navela, da razlog za smenu Lipkovskog nije neažurnost, kako je to obrazloženo, nego to što je tražio da ministar prosvete Mladen Sarčević prekine rad na, kako je naveo, “skandaloznom” nacrtu zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i što taj savet nije bio saglasan sa pravilnicima koje je predlagalo ministarstvo.

Srđan Nogo iz Dveri, koji nije član odbora a koji je prisustvovao sednici, saglasio se sa Jerkov da su pravi razlozi za smenu Lipkovskog kritike na novi zakon koji priprema Ministarstvo prosvete i naveo da je Lipkovski zasmetao jer ima hrabrosti da kaže svoj stav.

Obrazlažući predlog za izbor novog predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, Vladimir Orlić je naveo da je predložen izbor Milibora Sakovića kako bi se obezbedio kontinuitet u radu tog saveta, koji sada nema zamenika predsednika jer mu je istekao mandate.

Prilikom glasanja o tom predlogu Jerkov iz DS i Olena Papuga iz LSV bile su uzdržane.

Jerkov je rekla da ne može da glasa o tom predlogu jer ne zna ko je Saković, Papuga je negodovala što taj predlog nije ranije upućen poslanicima, nego se iznosi na samoj sednici, dok je Nogo ocenio da je to dokaz da se “nešto iza brega valja”.

Atlagić je naveo da je Saković vrsni pedagog koji dobro piznaje obrazovanje i vaspitanje, a poseduje i menadžerske sposobnosti.

- “Ove karakteristike garantuju da će dobro voditi savet - kaže Atlagić.

Na sednici, član odbora Fatmir Hasani iz PDD predložio je da to skupštinsko telo jednu od narednih sednica održi u Bujanovcu, navodeći da održavanje sednica van parlamenta, kao nedavno u Crnoj Travi, omogućava poslanicima da imaju jasnu sliku o obrazovanju na terenu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.