LED NA DUNAVU DEBEO ČETIRI METRA Papreno plaćamo Mađare jer su naši ledolomci HAVARISANI I POKRADENI

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LED NA DUNAVU DEBEO ČETIRI METRA Papreno plaćamo Mađare jer su naši ledolomci HAVARISANI I POKRADENI

U ledom okovanoj Srbiji pokazalo se da probleme sa zamrznutim vodotokovima ne može niko da reši, pa su u pomoć pozvani susedi Mađari. Ispostavilo se, kao i mnogo puta do sada, da smo sami krivi što led pravi ovakve probleme, i da su državni organi na vreme upozoreni da će doći do kolapsa na Dunavu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je u šest opština u Srbiji još na snazi vanredna situacija dok na rekama i dalje traje borba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa ledom koji na najkritičnijim tačkama dostiže debljinu i do četiri metra.

Dok mađarski ledolomci oslobađaju Dunav na severu zemlje, domaći "Greben" i potiskivač "Bor" od leda brane Hidroelektranu "Đerdap 1".

On je napomenuo da se do 23. januara očekuju niske temperature i povećanje vodostaja što neće doprineti poboljšavanjuu stanja na rekama.

Heroj Pinki više ne može da pomogne

Za vreme bivše Jugoslavije led na Dunavu od mađarske granice do Beograda razbijali su ledolomci nekada jedne od najvećih brodarskih firmi "Heroj Pinki". Danas, posle privatizacije, čuveni brodovi "Vučevo", "Čakor" i "Petrovaradin" stoje ukotvljeni i havarisani i sa njima je država raskinula ugovor.

Ovi ledolomci kupljeni su davne 1968. novcem novosadskih poreskih obveznika, kao plovila od strateškog značaja za zemlju.

Posle jedne neuspešne privatizacije, 2011. godine prešli su u ruke biznismena Dušana Borovice i njegove firme "Dunav grupa – agregati", od kada praktično nisu u funkciji.

Uništeni i pokradeni ledolomci

Prema rečima predsednika sindikata "Dunav grupe – agregati" Novice Cvetkovića u tom preduzeću je trenutno katastrofa.

- Nismo još u stečaju, ali 3,5 godine nema plata. Ledolomci su uništeni i pokradeni i ne mogu tek tako da se osposobe. Remont bi trajao barem godinu dana, a ti brodovi nemaju ni članove posade – priča nam Cvetković.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za "Blic" da je ta institucija u periodu pre angažovanja mađarskih ledolomaca raspisala tender za nabavku te usluge, ali da se niko nije javio.

Nedimović: Država nije kriva

- Krivac se trenutno ne može tražiti u državi zato što je u poslednjih 50 godina posla za ledolomce bilo svega tri ili četiri puta. Kasnije je došlo do raskida ugovora sa "Heroj Pinkijem" i niko nije mogao naslutiti da će oni biti potrebni, odnosno da će morati biti kupljeni jer se to može uslužno raditi – izjavio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, taj problem će ove godine biti trajno rešen.

- Elaborat postoji i imamo načine na koje ćemo rešiti ovaj problem. U planu je da se nabavi par multifunkcionalnih brodova koji će pored uloge ledolomca moći da obavljaju i poslove gurača i tegljača, kako ne bi stalno bili ukotvljeni i angažovani samo kada je veliki led – priča nam Nedimović.

Lađari: Na vreme smo upzorili državu

Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da je na vreme, još pre nekoliko meseci, upozoravalo na opasnost pojave leda na rekama i na nedostatak domaćih ledolomaca zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa države i privatizovanih brodarskih firmi.

To udruženje najavilo je da će o aktuelnim problemima pisano obavestiti i premijera i tražiti sastanak kako bi se u budućnosti izbegle veće nezgode.

- Pozivamo državu da u saradnji sa lađarskom strukom, a ne stručnim političarima, uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda – poručili su lađari.

Mađarima parpeno plaćamo razbijanje leda

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će Srbiju razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra, a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Mađarske.

Ti troškovi, kako ističu, čine oko 25 odsto ukupnih izdataka angažovanja jednog ledolomca, jer u skladu sa međudržavnim dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije, po 25 odsto plaćaju Hrvatska i Srbija, a 50 odsto Mađarska.

- Ukupna cena za pripremu oko loma leda u proseku iznosi 230 evra po satu, a samo razbijanje u proseku 480 evra po satu - navode u ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.