Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović o prioritetima: Rasteretiti sudove i doneti zakon o poreklu imovine

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju u velikoj meri rasteretio sudove, da je "blizu milion predmeta izašlo iz sudova" i najavila donošenje zakona o poreklu imnovine.

- To pokazuje da će sudovi da budu rasterećeni i da će efikasnije da postupaju ne samo u izvršenju već i u drugim materijama - rekla je Kuburović na TV Pink.

Ona je dodala da će Ministarstvo od septembra intenztivirati nadzor nad radom izvršitelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi unapredili i sprečili da dođe do povreda zakona, s obzirom na to da su dobili velika ovlašćenja.

Borba protiv nasilja u porodici prioritet

Govoreći o Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici ona je rekla da je to jedan od prvih zakona sa kojim će Ministarstvo pravde da krene u skupštinsku proceduru, te da se nada da će to biti tokom septembra.

- Nadamo se da će zakon postići efekat koji smo želeli da ima. Predviđene su određene represivne mere, ali da bi se delovalo preventivno i kako bi se sprečilo nasilje u porodici - rekla je ministarka.

Zakon će, kako kaže, omogućiti bolju koordinaciju svih nadležnih organa policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, kako bi se sprečilo ono što se do sada dešavalo u porodičnom nasilju.

Menja se i Krivični zakonik

- Zajedno sa ovim zakonom ići će i izmena krivičnog zakonika koji uvodi nova krivična dela, vezana za ovu oblast - rekla je Kuburović i dodala da tim zakonom Ministarstvo pravde ispunjava obavezu iz Istambulske konvencije, obavezu prema Savetu evrope kada je u pitanju zaštitu žena i dece.

Govoreći o pregovaračkom Poglavlju 23 sa EU, ona je rekla da je Ministarstvo na tome intenzivno radilio u prethodnom periodu, te da je 80 odsto zacrtanog iz akcionom planu već realizovano.

- Članovi Evropske komisije u septembru dolaze u Beograd kada će se utvrditi merila, način izveštavanja kako bi se pratilo da li efikasno sprovodimo mere iz akcionog plana - naglasila je ona.

Ona je najavila da će do kraja godine biti donet zakon o poreklu imnovine i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

- Zakon o poreklu imovine baviće se poreskim efektima - onaj koji ima određenu imovinu mora da plate porez - zaključila je Kuburović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.