Kubanske vakcine u Srbiji – nada za teško obolele

Izvor: RTS, 22.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanske vakcine u Srbiji – nada za teško obolele

Kubanska vakcina nije čudotvorni lek i još nije registrovana ni u jednoj evropskoj zemlji, ali je ipak pomogla mnogim pacijentima obolelim od raka pluća. Uskoro stiže u Srbiju, a ovde bi mogla i da se proizvodi.
Dogovor o saradnji u toj oblasti, koji je srpska delegacija postigla tokom posete Kubi, obradovala je pacijente, lekare i zaposlene u Institutu "Torlak", koji bi tom saradnjom ponovo mogao da dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto koje zaslužuje.

U nastojanju da obezbede saradnju u oblasti zdravstva, prethodnih godina na Kubi su bili ministri Tomica Milosavljević i Slavica Đukić Dejanović. Ovoga puta, posle posete koju je predvodio predsednik Republike, dogovorena je važna saradnja.
U najkraćem mogućem roku, a uz poštovanje neophodne procedure, na srpskom tržištu naći će se kubanski lek za dijabetično stopalo – za zarastanje rana, i dugo očekivana vakcina koja pomaže obolelima od raka pluća.
"Dogovorili smo se ne samo da se taj lek koristi ovde nego da zajedno krenemo i da možda proizvodimo neke druge lekove u Srbiji. To je naš cilj i da uz pomoć njihovog i našeg iskustva napravimo možda nešto novo i da budemo konkurentni u Evropi i svetu. Mislim da je to veliki pomak i naša istorijska šansa", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 
Vera Stoiljković, direktorka Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", kaže da imamo ljude sa iskustvom i znanjem, raspolažemo kapacitetima u proizvodnji vakcina stručnim kadrom i opremom i da su spremni za međunarodnu saradnju. 
Dogovorena je direktna saradnja dve zemlje, bez posrednika za uvoz vakcine, ali će svi detalji biti poznati za dve-tri nedelje. U više od deset evropskih zemalja, a na zahtev Evropske agencije za lekove, ta vakcina već se klinički ispituje.
"Bitno je da što pre krenemo u tu proceduru, i iz tog razloga će naša delacija za 10 dana biti tamo", kaže Lončar.
Jedan broj pacijenata u Srbiji već je koristio tu vakcinu. Međutim, davana im je mimo propisa jer kod nas još nije registrovana. Mnogi su odlazili i na Kubu jer im je njihova vakcina protiv raka pluća bila jedina nada.
Vladimir Kovčin, onkolog u KBC "Bežanijska kosa", kaže da ne zna kako su i koliko dugo pacijenti koristili vakcinu, koju su sami nabavljali, tako da nema podatke da bi se njima baratalo.
"Pacijenti se ili nisu redovno javljali ili su izbegavali da kažu da koriste tu vakcinu. Treba da prođe izvestan period kada se taj lek rutinski koristi i onda ćemo imati prave rezultate", kaže profesor dr Kovčin.
Odgovarajući na pitanje ko bi mogao da uzima vakcinu, Kovčin kaže da su to pacijenti koji su oboleli od karcinoma pluća, koji imaju određene receptore na površini malignih ćelija na koje bi, teoretski, ta vakcina mogla da deluje. 
Terapija sada košta oko 6.000 evra. Lek koji može da produži život, pacijent prima u četiri doze  – u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na četrnaest dana, a onda po dogovoru s lekarom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.