Kraljevski tretman u kraljevskoj banji

Izvor: RTS, 04.Maj.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevski tretman u kraljevskoj banji

Da su izvori sumporovite vode između Drine i planine Gučeva lekoviti – zna se odavno, ali je tek početkom 20. veka, s izgradnjom kupatila, vile i Kur-salona, Banja Koviljača postala lečilište i odmaralište najpre kraljevske porodice Karađorđević, potom i brojnih gostiju. Sada je Specijalistička bolnica u Banji najsavremeniji rehabilitacioni centar u Srbiji i regionu, a svake sezone ulaže se u opremu i bolje uslove lečenja od sopstvenih sredstava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Domaća ilovača i sumporna voda, najsavremeniji aparati, specijalizovani zdravstveni radnici, smeštaj i usluga na nivou evropskih centara. U Banji Koviljači kapaciteti su popunjeni cele godine.

Polovina od 420 kreveta je za pacijente o trošku države, druga za goste po tržišnim cenama. Stranci se ovde redovno leče.
Vladimir Noskof iz Kazahstana kaže da drugi put dolazi i da mu se sve sviđa.
Dva puta se ovde ne dolazi a da se zatekne isto. Ovu sezonu otvaraju s najsavremenijim digitalnim rendgen i ultrazvučnim aparatom, kupljenim sopstvenim sredstvima.
Pomoćnik direktora Specijalističke bolnice Aleksandar Jokić kaže da kroz tu ustanovu godišnje prođe 17 do 18 hiljada gostiju.
"Prosek dana lečenja se postepeno povećava, prošle godine je bilo 16 dana u proseku, ovde se ostvari oko 140.000 noćenja svake godine", kaže Jokić.
Dugogodišnji direktor Specijalističke bolnice Nikola Sremčević navodi da visina dohotka mora da bude oko šest i po miliona evra, koliko su ostvarili ove godine, i onda mogu da računaju na 40 miliona dinara ulaganja u opremu.
U domaćinsko poslovanje uverio se i resorni ministar, a stav o privatizaciji ove ali i ostalih banja daće privatizacioni savetnik za koga je republička agencija raspisala konkurs.
Greške zemalja u okruženju, koje su ostale bez rehabilitacionih centara, kaže, neće se dozvoliti, jer će odluka o prodaji svake banje biti pojedinačna.
"Nemamo razloga da prodajemo ono što je dobro i ono što je uspešno, što donosi prihod, ali imamo razloga da se okrenemo tržištu i vidimo da li možemo da imamo javno-privatno partnerstvo, da li možemo da imamo dokapitalizaciju", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
U Banji Koviljači kažu da im turizam zavisi od Specijalističke bolnice. Bilo bi i više gostiju da imaju kapacitete. Hotelsko turističko preduzeće odavno je u stečaju. Godinama propada i čuveni Kur-salon Karađorđevića u banjskom parku. U rehabilitacionom centru su spremni da investiraju u adaptaciju zgrade pod zaštitom države, ali odgovora još nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.