Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o pravima pacijenata

Beograd -- Šef kancelarije Saveta Evrope Deni Iber pozvao Srbiju da ratifikuje Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini.

Ta konvencija daje prvenstvo ljudskim pravima nad interesima nauke i društva. "Srbija je 2003. godine, kada je pristupila Savetu Evrope, iskazala političku volju da poštuje načela Konvencije, ali su pravi efekti mogući tek nakon ratifikacije", kazao je Iber na Konferenciji o pravima pacijenata, koju organizuje Ministarstvo zdravlja, u okviru predsedavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope.

Šestomesečno predsedavanje Srbije veoma je uspešno, a u ovih poslednjih 10 dana, do 12. novembra, biće organizovane još četiri konferencije - o visokom obrazovanju, regionalnoj saradnji, ulozi nevladine organizacije u društvu i o interkulturalnom dijalogu, kazao je Iber.

Na konferenciji je iznet podatak da je od početka godine do kraja septembra bilo 2.253 primedbe na kršenje prava pacijenata, od čega je rešeno 2.067 prijava.

Među aktivnim učesnicima skupa su i pomoćnica ministra i članica Biroa Komiteta za zdravlje Saveta Evrope Ivana Mišić, načelnica zdravstvene inspekcije Danica Mihajlović, kao i predstavnici udruženja pacijenata.

"Rezultati relativno zadovoljavajući"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je na konferenciji da je Srbija na dobrom putu zaštite prava pacijenata i da su postignuti rezultati relativno zadovoljavajući.

On je rekao da su dosadašnja iskustva uzuzetno dragocena za grad Beograd, ali i za celu državu.

"Zaštita prava pacijenata nije zaštita nekih posebnih, virtuelnih prava, nego je to deo ostvarivanja ljudskih prava u sistemu zdravstvene zaštite", kaže on.

"I zbog toga svaki korak, ma koliko mali izgledao u prvom momentu, predstavlja značajan i veliki korak približavanju osnovnim standardima koje želimo da obezbedimo", rekao je on.

Milosavljević je kazao da je ova konferencija, na kojoj učestvuju direktori domova zdravlja u Srbiji, značajna zbog širenja informacija o značaju prava pacijenata, aktivnostima Srbije na njihovom unapređenju, rezultatima i ograničenjima.

Koja prava ima pacijent

Prošle godine građani su se žalili na rad lekara više od dve i po hiljade puta.

Većina tih primedbi nije na vreme ispitana, a lekari i medicinsko osoblje uglavnom nisu osetili nikakve posledice. Na konferenciji o pravima pacijenata, u organizaciji Ministarstva zdravlja, rečeno je da se mora posvetiti više pažnje zaštiti prava bolesnih.

U svakom domu zdravlja postavljeni su plakati koji obaveštavaju građane da se u toj zgradi nalazi i osoba kod koje mogu da se žale ukoliko nisu zadovoljni lekarskom uslugom.

Prava pacijenata zaštićena su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Borci za prava pacijenata kažu da ljudi uglavnom ne znaju koja su njihova prava i u lekarima vide nepogrešive osobe.

Čak i kada prijave loš rad zdravstvenih radnika, pacijenti retko kada dobijaju zadovoljenje.

Istraživanje nevladinih organizacija i zdravstvene inspekcije pokazuje da lekari kolegijalno prikrivaju greške. U Ministarstvu kažu da je to posledica toga što nije postojala lekarska komora, odnosno institucija koja bi se bavila kvalitetom usluga.

Svaki pacijent mora imati pristup zdravstvenoj zaštiti, mora biti obavešten o svemu, može da bira način lečenja, a njegov karton mora ostati tajna.

Pacijent mora imati pravo na prigovor i naknadu štete. Ovo su samo neka od prava pacijenta koja moraju zaživeti u zdravstvenom sistemu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.