Koliko su umetnine u Srbiji bezbedne?

Izvor: RTS, 21.Jan.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su umetnine u Srbiji bezbedne?

Neke od poklona i ličnih stvari Josipa Broza Tita iz Muzeja istorije Jugoslavije ukrao je čovek angažovan da ih čuva. Čuvar je ubrzo uhapšen, a deo ukradenih predmeta pronađen i vraćen. Postoji li u Srbiji adekvatna zaštita od krađe?
Umetnost u Srbiji često nije na ceni, ali kradljivci bez greške procene umetnine od kojih bi mogli da zarade. Iako iz Etnografskog muzeja u Beogradu, poslednjih 14 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina, ništa nije nelegalno izneto, ranije su nestajali predmeti koje je policija ipak uspevala da vrati.

"U pitanju su najatraktivniji predmeti, a to su nakit i, naravno, oružje. Ono što se uzima može da prođe na tom tržištu i zvaničnom i nezvaničnom, pre svega tržištu antikviteta. I to jesu predmeti za koje to tržište, kada je u pitanju Etnografski muzej, pokazuje posebnu prijemčivost", objašnjava Mirjana Menković iz Etnografskog muzeja. 
Kradeni predmeti prelaze dug put od lopova do kupca. Uglavnom se prvo nude antikvarima, galeristima i juvelirima. A i oni ih sve ređe kupuju.
"Nije ni malo lako s obzirom na to da su to stvari za koje se zna da su postojale i gde su bile i mislim da ih je teško plasirati i prodati, treba hrabrosti za to. Možda eventualno negde u inostranstvu. Ja kao galerista nikada ne bih primila nešto što bi mi bilo sumnjivo i čemu ne znam poreklo", kaže antikvar Dušica Šelendić.
Upravo je poreklo garant bezbednosti umetnine. Ni kamere ni čuvari ne štite predmet kao dokumentacija, tvrde upućeni.
"I onda više vi nemate nikakve opasnosti za taj predmet. Ako ste naveli gramažu, veličinu, materijal od kog je napravljen i još imate fotografiju, Interpol će ga juriti do sudnjega dana. A kad god se nađe vraća se vlasniku, dakle ne zastareva", ističe istoričar umetnosti Nikola Kusovac.
Crno tržište umetninama u Srbiji, kako tvrde poznavaoci, gotovo da ne postoji. A primeri slika vrednih desetine miliona evra koje su iz svetskih muzeja završile u Srbiji, jedan je od dokaza da se od kradene robe umesto novca češće zaradi zatvorska kazna. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.