Koliko su matične ćelije sigurne u inostranstvu

Izvor: RTS, 17.Avg.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su matične ćelije sigurne u inostranstvu

Direktor Banke matičnih ćelija "Cryo-Save" demantovao je navode da se ta banka zatvara i da će matične ćelije njihovih klijenata iz Srbije nestati. Ističe da nema razloga za strah, te da postoji više opcija da se matične ćelije sačuvaju i u "kriznim" situacijama.
Redakciji RTS-a javili su se roditelji zabrinuti zbog informacije da se zatvara banka u kojoj se čuvaju matične ćelije njihove dece >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da će ti uzorci nestati. Među njima je i Ana Dinić, koja je pre šest godina odlučila da sačuva matične ćelije svoje ćerke.

"Motiv mi je bio investicija u zdravlje. Za ne daj bože ukoliko nekome od nas bude trebalo, ako se razboli, da imamo jedan način, jednu opciju za ozdravljenje, odnosno lečenje matičnim ćelijama", kaže Ana Dinić, majka troje dece.
Ipak, nedavno je saznala da se banka u kojoj je ostavila matične ćelije povlači sa tržišta Srbije.
"Naravno da sam se zabrinula, želim da znam šta će biti sa matičnim ćelijma moje ćerke. Sigurna sam da svi roditelji žele da znaju šta će biti. Sigurna sam da ih mnogi nisu koristili, ali želimo da znamo šta će biti ukoliko je to istina", ističe Dinićeva.
A, istina je, tvrde u toj banci, da se ne zatvaraju. Dodaju da posluju u više od 30 zemalja sveta, a u Srbiji više od 10 godina.
"To je apsolutno netačna informacija. Mi nemamo nikakve planove za povlačenje, niti je ikada bilo govora o tome. To je krenula neka informacija na nekom veb-sajtu", kaže Zoran Purković iz Banke matičnih ćelija "Cryo-Save".
Ukoliko bi njihova banka u Srbiji i bila zatvorena, uveravaju da pacijenti nemaju razloga za strah.
"Prvo bi korporacija uskočila i novac investirala u to da se ta banka sačuva. Jedna od opcija bi bila da dolazi do spajanja sa drugom bankom ili bismo mi, u saglasnosti sa roditeljima, platili da se ta masa prebaci u privatnu ili državnu banku, koju bismo mi finansirali do isteka, a to je 20 ili 25 godina", naveo je Purković.
Za matične ćelije se kaže da su penicilin trećeg milenijuma. Iako se koriste u lečenju mnogih bolesti, stručnjaci u budućnosti od njih očekuju mnogo više.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.