Kobne lekarske greške – u redu za pravdu

Izvor: RTS, 04.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobne lekarske greške – u redu za pravdu

Lekari i anesteziolozi kažnjeni su zatvorom i privremenim oduzimanjem licence zbog smrti Jelice Radović, koja je u Klinici "Decedra" preminula 2006, nakon operacije čukljeva. Presuda nije konačna jer stranke imaju pravo žalbe. U Srbiji ima još roditelja koji čekaju pravdu za decu koja su umirala u bolnicama. Zajednički imenitelj su maratonski sudski procesi, oslobađajuće presude drugostepenog organa, različita tumačenja sudskih veštaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Drugi put od smrti Jelice Radović, njena porodica čula je prvostepenu presudu – istu kao i prošli put. Hirurg Slavko Tomić, anesteziolozi Miodrag Jovanović i Olivera Jeremić osuđeni su na po godinu i tri meseca zatvora. Licenca im je oduzeta na dve godine.

"Sud je prihvatio veštačenje sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koji smatra da je uzrok smrti bila sepsa. Optuženi su nesavesno postupili jer nisu preduzeli mere kako bi utvrdili uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja Jelice Radović posle operacije", navela je sudija Ljudmila Miljković.
Hirurg Slavko Tomić najavio je žalbu Apelacionom sudu koji je istu prvostepenu presudu već jednom poništio. Porodica Jelice Radović sada očekuje drugačiji scenario.
"Sada je, u principu, sve na sudijama Apelacionog suda koje nikako ne smeju da dozvole da podlegnu raznim uticajima korupcije, ili rođačkih i političkih veza",kaže majka Dijana Radović.
Advokat Marko Kastratović kaže da su se lekarske greške ranije, po principu solidarnosti, kažnjavale uslovnim i blažim kaznama.
"Čuvali su se međusobno", dodaje Kastratović.
To što Prvi sud, u slučaju "Decedra", nije čuvao lekare, ohrabrilo je i Snežanu Panić. Ona čeka sudski epilog zbog smrti kćerke Jelice, koja je preminula nakon ginekološke intervencije u "Beoklinici".
Proteklih pet godina proteklo je bez prvostepene presude, sa brojnim odlaganjima ročišta, promenom sudija i sudova, različitim veštačenjima istog događaja.
"Da postoje dva različita veštačenja, to je nemoguće. Ne postoje dve istine. To je lažna lekarska solidarnost, lekari, po mom mišljenju, moraju, jednostavno, reći jednu istinu", kaže Snežana.
Za jednom istinom već 18 godina traga i Milena Gavrilović. Njen sin Stefan preminuo je 1997, nakon operacije krajnika na Institutu za majku i dete. Dvojica doktora osuđena su na zatvorske kazne u prvostepenom postupku 2004, da bi Apelacioni sud postupak vratio na ponovno suđenje.
Pošto je predmet mogao da zastari 2007, Milena podnosi krivičnu prijavu i drugi postupak se vodi od tada.
"Za dve godine, ovo je drugo veštačenje koje se radi u Beogradu, to nije dovoljno, sada se traži u Novom Sadu. I za dve godine se apsolutno sud ne potrudi da dostavi medicinsku dokumentaciju", kaže Milena Gavrilović.
Da ovaj slučaj ne ostane u potpunom mraku, ima još dve godine. Godine 2017. nastupa apsolutna zastarelost.
"Kao da sam ovih 18 godina bacila, a i Stefanov život", kaže majka preminulog Stefana.
I to nisu jedini slučajevi. Osam godina pravdu čeka i porodica Anje Grahovac, koja je 2007. preminula nakon operacije katarakte u Klinici "Perfekta". U martu ove godine suđenje je počelo – četvrti put.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.