Klinički centar Srbije od 1. februara uvodi DRUGU SMENU na poliklinikama

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinički centar Srbije od 1. februara uvodi DRUGU SMENU na poliklinikama

Od 1. februara biće uveden rad u dve smene u ambulantno-polikliničkom delu Kliničkog centra Srbije (KCS).

Kako pišu "Večernje novosti", svaki pacijent će na raspolaganju imati 20 do 30 minuta kod lekara specijaliste, kada se Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) prilagodi tome da specijalisti pacijentima budu na raspolaganju i u popodnevnim satima.

Do 80.000 pregleda mesečno

Na ovim promenama se upravo se radi a, kako navodi direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << KCS dr Milika Ašanin, novom organizacijom u ambulantama će mesečno moći da se zakaže i obavi i do 80.000 specijalističkih pregleda, odnosno duplo više nego što je sada slučaj.

- Nadamo se da će IZIS uvesti red u čitav sistem zdravstva. To podrazumeva da se u KCS sa primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite upućuju pacijenti koji su bar minimalno dijagnostički obrađeni od specijalista na tim, nižim nivoima - navodi on.

Prema njegovim rečima, KCS je dosta dugo primoran da bude veliki dom zdravlja jer, kako kaže, na nižim nivoima zdravstva nema dobre selekcije pacijenata. Tako su se u KCS, gde se dijagnostikuju i leče najteže bolesti, slali pacijenti sa problemima koji se leče u domovima zdravlja.

I do pola sata sa lekarom specijalistom

Trenutno u KCS ima 1.078 lekara specijalista, po su očekivanja da će njihov rad moći da se organizuje u dve smene.

- Iako je prioritet da se skrate liste i vreme čekanja na preglede, vodiće se računa i o kvalitetu usluga, pa će se zato pregledi zakazivati na 20 i 30 minuta. Svakom pacijentu, kada izabrani lekar bude zakazivao pregled, biće precizirano vreme prijema. Kada jednom dođe do specijaliste, pacijentu će ovde, sa istim uputom, biti zakazani i urađeni svi pregledi koji mu nedostaju,a neophodno su da se postavi konačna dijagnoza - navodi dr Ašanin.

Kako kaže, rad u dve smene već je organizovan na radiologioji KCS. Tako je, navodi, u Centru za magnetnu rezonancu i radom tri vikenda u mesecu, samo u decembru smanjena lista čekanja za 600 pacijenata, a vreme čekanja na magnetnu rezonancu za dva meseca. Dr Ašanin navodi da liste čekanja više nema za pregled skenerom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KCS: Specijalistički pregled - pola sata

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2017, 00:03

U Kliničkom centru Srbije se pripremaju za uvođenje druge smene na poliklinici. Sa 30.000-40.000, broj termina kod specijalista povećaće se do 80.000 RAD u dve smene u Kliničkom centru Srbije biće od 1. februara uveden u ambulantno-polikliničkom delu. Za svakog pacijenta,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.