Kiša zaustavila proizvodnju uglja

Izvor: Akter, 31.Jul.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša zaustavila proizvodnju uglja

Obilne kiše potopile su površinski kop uglja "Drmno" i prouzrokovale smanjeni kapacitet proizvodnje električne energije na TE Kostolac

Ministar energetike Aleksandar Antić, prilikom obilaska Termelektarne Kostolac i površinskog kopa "Drmno", naglasio je da elektroenergetski sistem zemlje nije ugrožen, i poručio da će blok A2 na TE Kostolac biti ponovo u funkciji u toku večeri.

Prema rečima direktora TE Kostolac Dragana Jovanovića, od četiri bloka TE, instalisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << snage od 550 megavata, dva su već duže u remontu, a treći i to blok A2 je u zastoju, tako da radi samo jedan blok.

Čine se veliki napori i očekuje se da blok A2 ponovo bude večeras na mreži, a razlog zastoja su neki akumulirani kvarovi i to što je ušla voda od poplava u postrojenje gde se nalaze uljne stanice na tom bloku, objasnio je Jovanović novinarima.

Od 23. jula na teritoriji Privrednog društva TE Kostolac palo je između 150 i 200 litara vode po kvadratnom metru, tako da je potopljen površinski kop "Drmno" i stala je proizvodnja uglja.

Čine se veliki napori da se u toku dana pokrene snabdevanje TE ugljem preko improvizovane transportne trake, rekao je Jovanović i dodao da je na kopu "Drmno" prioritet da se pumpama velikog kapaciteta voda izbaci izvan tog kopa.

Posao otežavaju bujice koje stalno ubacuju nove količine vode u površinski kop, dodao je on.

"Jako nam je važno da dobijemo nekoliko sati suvog vremena da bi mogli pumpne agregate da pokrenemo i započnemo crpljenje vode iz površinskog kopa", kazao je Jovanović i dodao da je važno da se obezbede sva postrojenja na TE i da se neka mašine ne nađe na dohvatu vode od poplava.

Jovanović je naglasio da će blok A2 biti na mreži do večeras i o tome je obavešten Dispečerski centar EPS-a da ga uključi u elektroenergetski sistem Srbije.

Na području Kostolca i okolnih sela u proteklih 20 sati pala je velika količina padavina, koja je prouzrokovala velike bujice, a voda je poplavila i kolovoze na pojedinim mestima.

Na saobraćajnicama u okolini Kosolca ostalo je puno kamenja i peska, koje je voda nanela i to otežava saobraćaj na pojedinim deonicama.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.