Kako ukrotiti onlajn klađenje

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako "ukrotiti" onlajn klađenje

Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Fondacija "Šer" upozorava da se tim zakonskim rešenjem uvodi filtriranje interneta. Predlagači kažu da je namera zakona bila da se spreči odliv novca iz budžeta usled onlajn klađenja na inostranim sajtovima.

Ako se kockate u onlajn kazinu ili kladite preko interneta, i to na stranim sajtovima koji neretko daju bolje kvote od domaćih, zamalo da izgubite tu privilegiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U Ministarstvu finansija i poreskoj upravi su primetili da se mnogo novca odliva iz zemlje, jer na kocki prirodno, ne dobijaju baš svi, a onlajn kladionice ne uplaćuju porez u domaći budžet.

Zatražili su da svaka inostrana onlajn kladionica traži dozvolu za rad i uplaćuje porez.

"Oni koji priređuju bez odobrenja su za nas nelegalni. I oni podležu krivičnom zakoniku, što znači neovlašćeno organizovanje igara na sreću, a za to je nadležan MUP. Često mogu da budu obmanuti igrači. Kako će da naplate svoj dobitak ako priređivač nema sedište u našoj zemlji, ako nema garanciju kod nas koju deponuje da će isplatiti dobitak tim igračima?", kaže Slađana Filipović iz Poreske uprave.

Neke analize, doduše nezvanične, pokazuju da budžet Srbije gubi 60 miliona evra godišnje jer neoporezovan novac odlazi u inostranstvo. Borci za onlajn slobodu danima tvrde da bi zabrana posete takvim sajtovima, bila početak cenzure interneta i osporavanje osnovnih prava, što je takođe preskupa stvar. Mnogo košta, kažu, i da se tako nešto pokuša.

"Trenutni sistem koji imaju internet provajderi u Srbiji ne može da omogući efikasno filtriranje i blokiranje sadržaja. I ako bi to trebalo da se uradi, to bi koštalo jako puno. Prema našoj preliminarnoj analizi, cena koštanja je daleko veća od onoga što bi eventualno ostvarili kao korist", kaže Đorđe Krivikapić iz "Šer fondacije".

Ipak, korist bi mogli da imaju oni koji bi bili u ime Poreske uprave filtrirali internet i u mnogo većem obimu - domaće onlajn kladionice i kazina.

"Sređivanjem tog tržišta, suzbijanjem sive ekonomije, onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću u potpunosti, očekujemo dobrobit za čitavo društvo. Počev od maloletnika za koje smo uveli veća ograničenja", kaže Slađana Filipović iz Poreske uprave.

Čini se da će se ovaj Zakon, ako bude vraćen u proceduru, suočiti sa nečim što nije uspeo niti jedan u Evropi, a bilo je pokušaja u Italiji, a to je da ograniči pristup svetskim onlajn kladionicama. Eureka ili Sizifov posao za radnu grupu koja menja zakon. Ekonomisti im savetuju da igraju na kartu poverenja u domaće sajtove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.