Izvor: Politika, 31.Jan.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je princ Aleksandar „ predsedavao” u Kraljevu

Iznenadni dolazak prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine na sednicu gradske skupštine u Kraljevu izazvao različite reakcije i polemiku među odbornicima

Kraljevo – Koliko do juče važilo je nepisano pravilo da od skupštinske govornice dr Ljubišu Jovaševića, bivšeg gradonačelnika, a sada odbornika i lidera Pokreta za Kraljevo nije lako ukloniti sa govornice, a ni zbuniti. Nisu pomagale ni opomene predsednika skupštine, ni merenje vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a ponekad ni jači argumenti kolega.Ali, juče se desio presedan. Jovašević, iako po opredeljenju republikanac, prekinuo je svoje izlaganje i napustio skupštinsku govornicu, iznenađen i zbunjen.

– Dok sam govorio, iznenada se na vratima pojavio prestolonaslednik Aleksandar sa princezom Katarinom i svojom pratnjom. I, uputio se prema govornici, a šta sam drugo mogao nego da se sklonim i ustupim mu mikrofon. Nemam ništa protiv da ovakva ličnost dođe u naš grad i lokalni parlament, ali treba da se zna kako se to radi. Morali smo da znamo za tu posetu. Sednicu je trebalo prekinuti da bismo daleko uljudnije i dostojanstvenije dočekali pretendenta na presto. Ovako je sve, stvarno, bilo čudno – objasnio nam je Jovašević.

Prestolonaslednik Aleksandar se obratio odbornicima poželevši im uspešan rad, objasnivši da je u voljeni grad, koje nosi kraljevsko ime, sa suprugom, princezom Katarinom doneo donacije za bolnicu, dečije selo i jednu školu i da će se truditi da pomogne u privlačenju krupnijih investicija.

Ali, džaba to. Čim je napustio sednicu Srđan Knežević, odbornik, takođe Pokreta za Kraljevo, istina znatno uzdržanije nego uobičajeno, ukazao je na povredu poslovnika i pri tom objasnio da lice koje nije u skupštinskom sastavu može prisustvovati skupštinskoj sednici, može i da se obrati odbornicima, ali uz njihov pristanak. Sreten Jovanović, predsednik gradske skupštine je prećutao intervenciju odbornika Kneževića i nije zatražio glasanje o povredi poslovnika. Pravdao se: „Za posetu sednici ni sam nisam znao, a kao dobar domaćin ustao sam, uvažavajući uglednog gosta“.

I, dok je prestolonaslednik govorio, predsednik Jovanović, inače socijalista, kao i većina odbornika su iz poštovanja stajali. Začuđujuće, sedeli su oni bliski monarhiji, odbornici Dveri.

– Ne, nije to bio gest uperen protiv dolaska prestolonaslednika Aleksandra. Zaista smo time počastvovani, ali smo protiv ozbiljnog narušavanja reda u sali u kojoj zaseda najviši organ lokalne vlasti. To nije morao znati prestolonaslednik, ali je na to trebalo da ga upozori njegov protokol i domaćin – objasnio nam je Vladan Šaponjić, zamenik šefa odborničkog kluba Dveri.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji je dočekao prestolonaslednika i princezu, posle je objasnio da je Aleksandar prolazeći pored sale, upitao „šta se tu održava“. A, kada je dobio odgovor, poželo je da svrati i nakratko „predsedava“.

– Mislim da je ova reakcija i polemika bila sasvim nepotrebna, naprotiv sramotna je i štetna. Jer, ličnosti kao što su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina su iznad naših pravila, pa bilo da je reč o statutu ili poslovniku, svejedno.Uostalom, mi od svega napravimo slučaj zarad sitnošićardžijske politike i ništa nam nije sveto – kaže Miloš Milišić, zamenik predsednika odborničke grupe SNS-a.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 31.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.