Kada sport postane više od terapije

Izvor: RTS, 30.Maj.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada sport postane više od terapije

Priča koja sledi je o prijateljstvu, snovima koji nikada ne prestaju i koji dokazuju da je sve moguće. Milada i Nenad decenijama su u invalidskim kolicima. Članovi su Udruženja "Sve je moguće", koje promoviše rekreativni sport kod osoba sa invaliditetom.
Predsednica Udruženja "Sve je moguće" Milada Lazić kaže da je bila puna života, planova, snova. Sve to je prekinuto kada je imala 21 godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"U kolicima sam od 1979. godine, od svoje 21. godine života. Posledica saobraćajne nesreće", kaže Milada.
Kako bi pomogla i drugima sa sličnim problemima, jedan je od osnivača Udruženja "Sve je moguće". Zahvaljujući aktivnostima tog udruženja, osobe sa invaliditetom učestvuju u maratonu, spuštaju se padobranom, jašu konje, igraju stoni tenis, boćaju.
"Splavarenje i boćanje, to je nešto što najviše volim, ali i u drugim sportskim aktivnostima učestvujem", dodaje Milada.
Kada je teško i kada se pojave dileme, tu su dva volontera.
Volonteri Vlatko Popčev i Srđan Mitić kažu da im vreme provedeno u Udruženju "Sve je moguće" prolazi u pozitivnoj atmosferi i da kontakt sa ovim osobama inspiriše svakoga.
Član Udruženja je i Nenad Krbavac. U kolicima je 23 godine, a poslednjih deset bavi se sportom.
"To nam dođe kao neka najbolja rehabilitacija, umesto banjskog lečenja, to nas pokreće da se budimo, da idemo na treninge", ističe Nenad Krbavac.
Iako nema takmičenja na kojem nije osvojio medalju, o svom uspehu priča sa skromnošću.
"Do sada ne mogu da kažem da sam nešto posebno osvojio. Bio sam drugi u državi u svojoj kategoriji, prvak Vojvodine, a zahvaljujući udruženju sam išao u Švedsku i imao sam prilike da idem igram i uzeo sam zlato, a u openu srebrnu", kaže Krbavac.
Za sve ove ljude sport je više od terapije. Kako bi nastavili da osvajaju medalje, potrebna im je pomoć svih koji mogu i žele da pomognu. Jer, oni dokazuju da je u životu sve moguće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.