KARAĐORĐEVIĆI SA PEŠTERA Familija Kučević dva i po veka u kumstvu sa kraljevskom porodicom

Izvor: Blic, 29.Maj.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARAĐORĐEVIĆI SA PEŠTERA Familija Kučević dva i po veka u kumstvu sa kraljevskom porodicom

Ljudi nam u šali govore: „Gde ste Karađorđevići”, kroz osmeh pričaju Kučevići, bošnjačka porodica sa Peštera koja je već dva i po veka u kumstvu sa kraljevskom.

I to kumstvo nije legenda, niti priča starih skrivena pod velom burne istorije.

Da ono ne ostane samo u sećanjima, zaslužan je nedavno preminuli knez Aleksandar Karađorđević, koji je pre manje od 10 godina posetio Kučeviće u selu Žabren.

Braća Bajro, Muamer i Selam, i njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << porodice ponosno govore o danu kada se njihov, sada pokojni, otac Sulejman, najstariji Kučević, susreo sa knezom u Žabrenu.

- Knez je Sulejmanu rekao: „Ja sam to izgubljeno dete koje se vratilo svojoj kući”, i izvinio se što nije mogao da dođe pre. Posećivali smo ga često kada je boravio u Beogradu, a jednom prilikom me je zagrlio i rekao: „Mi smo jedno” - ispričao nam je Selam Kučević, Sulejmanov sin.

Priča o kumstvu na reč (zavetovanje na prijateljstvo) počinje pre dva i po veka, kada su Karađorđevi roditelji Petar i Marica živeli u Žabrenu.

Pošto je Petar ubio lovce koji su mu kaljali čast, nije smeo da izlazi iz sela. Godinu dana štitio ga je Mustafa, predak Kučevića, i na kraju pomogao da pobegnu.

Tri meseca potom rodio se Karađorđe, a radosnu vest na konju Mustafi je doneo muštulugdžija. Razija, Selamova ćerka, kaže da su se u porodici ispredale priče i o njenom čukundedi Halilu koji je redovno obilazio kralja.

- Mi smo se dičili što je naš predak mogao da uđe kod kralja kao prijatelj. Na svadbi kralja Aleksandra i kraljice Marije neko ga je upitao kako mu se dopada mlada. On je kazao da je dobra, ali bi mogla biti i bolja. Kraljica se tada malo i naljutila - priča Razija.

Kučevići su se 1999. u Topoli sreli i sa Tomislavom Karađorđevićem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.