KAO U INDIJI Krave preplavile Sutomore

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAO U INDIJI Krave preplavile Sutomore

Napuštena stoka, bez čuvara, širom Sutomora obara kontejnere i ulazi u dvorišta u potrazi za hranom.

Krave, bikovi i konji koji slobodno i bez ikakve kontrole vlasnika šetaju po ulicama, ugrožavajući i bezbednost u saobraćaju i komunalnu higijenu, nije to slika iz Indije, gde se krava smatra svetom životinjom, pa je zato niko ne dira, već iz Sutomora.

Nebrojena goveda su sutomorske kontejnere pretvorila u ispasišta, a konji galopiraju uzduž i popreko Spičanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polja. Ovih dana problem je eskalirao u naselju Bjelila-Haj-Nehaj.

- To je postao teror preko čitavog dana. Od stoke se ne može živeti. Bikovi, krave i konji neometano upadaju u dvorišta, bašte, uništavaju voćke i zasade povrća, uništavaju živu ogradu i fasade kuća. Užasna je situacija, a komunalna policija, iako prijavljujemo, ništa ne radi da nas spasi - kaže Netko Sinanović, koji živi u Haj-Nehaju.

Pošto su prozivke meštana povodom ovog problema upućene i na JP Komunalne delatnosti, iz ovog preduzeća kažu da se komunalci redovnim obilaskom terena suočavaju sa velikom nesavesnošću građana, kao i sa vrlo izraženim problemom lutajuće i odbegle stoke u Sutomoru.

- Na jednoj od fotografija sa terena u Sutomoru se jasno vidi na „minđuši“ koji je registarski broj grla, na osnovu kojeg se može ustanoviti čije je vlasništvo, i skrenuti pažnju vlasniku ili ga prinuditi da stoku napasa na području van urbane zone. Ostajemo u nadi da će se probuditi savest kod vlasnika stočnih grla i da će poštovati Odluku o komunalnom uređenju grada i svoja stada držati van područja koja su zabranjena tom Odlukom - rekla je Nedeljka Orlandić, generalni direktor JP „Komunalne delatnosti“.

Oko ovog problema su se oglasili i iz nevladinog sektora. Predsednik NVO “INFO sport CG” – Bar, mr Miodrag Banović, kazao je kako je neophodno da građani imaju izgrađenu kulturu odnosa prema životnoj sredini, a samim tim preventivno deluju protiv zaraza koje mogu proizaći iz ovakvih nečistoća.

Otpad

U „Komunalnim delatnostima“ kažu da dva puta dnevno prazne kontejnere, ali da nesavesni građani odlažu i ostale vrste otpada, pa i zeleni otpad iz svojih dvorišta na trotoarima.

Rešenja vlasnicima

Iz Komunalne policije su nam rekli da su svim vlasnicima stoke poslali rešenja da uklone svoja grla iz grada, a da se od veterinarske uprave tražilo da dostavi spisak vlasnika stoke sa podacima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KAO U INDIJI Krave preplavile Sutomore

Izvor: medio.rs, 28.Feb.2015

Napuštena stoka, bez čuvara, širom Sutomora obara kontejnere i ulazi u dvorišta u potrazi za hranom...Krave, bikovi i konji koji slobodno i bez ikakve kontrole vlasnika šetaju po ulicama, ugrožavajući i bezbednost u saobraćaju i komunalnu higijenu, nije to slika iz Indije, gde se krava smatra...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.