KAKO POBEDITI KRVOPIJE Obilne kiše izazvale najezdu komaraca

Izvor: Blic, 24.Jun.2016, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO POBEDITI KRVOPIJE Obilne kiše izazvale najezdu komaraca

Obilne kiše koje su padale proteklih dana doprinele su stvaranju većeg broja komaraca. Ekipe Zavoda za biocide već su na terenu i uništavaju krvopije sa zemlje.

- Bilo je očekivano da će se povećati broj komaraca nakon ovih kiša. Već je napravljen plan i počeli smo prskanje sa zemlje. Akciju njihovog suzbijanja iz vazduha nismo isključili, ali ona će biti organizovana ako situacija postane alarmantna. Ova odluka je u skladu s preporukama Evropske unije koje zabranjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspršivanje biocida iz aviona zbog štetnog uticaja na okolinu i zdravlje ljudi - kaže Branislav Pešić iz Zavoda za biocide.

Komaraca najviše ima u priobalju reka i naseljima na levoj obali Dunava zbog velike količine podzemnih voda koje često plave niže delove, neuređene komunalne infrastrukture, kao i zbog nepostojanja kanalizacione mreže.

Kanali koji protiču kroz naselja pretvoreni su u fekalne recipijente i kao takvi predstavljaju idealno stanište za komarce.

- Ove godine još nismo detektovali kod komaraca virus zapadnog Nila, ali za to je još rano i očekujemo da ćemo ih naći tek krajem leta. Nabavili smo i testove za zika virus - kaže Pešić.

U Beogradu je dominantna populacija kućnog komarca, čija su staništa vezana za čovekovu sredinu.

- Ženka kućnog komarca može da položi jaja na svim vodenim površinama, pa tako tacne od saksija, burad ili fontane mogu predstavljati njihovo izvorište. Zato je neophodno da građani prazne kofe i kante i da redovno menjaju vodu da bi smanjili njihovo razmnožavanje - savetuje Pešić.

ZAŠTITA OD UBODA KOMARCA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.