Rekordno topli jun na svetu sa prosečnih 16,2 stepena

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordno topli jun na svetu sa prosečnih 16,2 stepena

Prosečna svetska temperatura vazduha u junu bila je 16,2 stepena, što je za 1,3 stepena više od proseka u 20. veku, saopštila je juče američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Time je oboren rekord iz 2010. za jednu dvadesetinu stepena. Kada se radi o okeanima, prošlog meseca je njihova globalna temperatura iznosila 17 stepeni, što nije samo mesečni rekord, već i rekord od kada se uopšte meri temperatura okeana.

"Živimo u steroidnoj eri klimatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sistema", ocenio je šef za praćenje klime u NOAA, Derek Arnt.

On je dodao da je rekordno visoka temperatura vazduha u junu bila uslovljena neuobičajeno toplim okeanima, naročito Pacifikom i Indijskim okeanom.

Rekordno visoka temperatura u junu je bila na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Posebno je bilo toplo na Novom Zelandu, na severu Južne Amerike, Grenlandu, centralnoj Africi i južnoj Aziji.

SAD su zabeležile tek 33. najtopliji jun u istoriji merenja temperature. Svih 12 svetskih mesečnih rekorda visoke temperature postignuti su posle 1997, a više od pola u poslednjoj deceniji. Svi globalni rekordi niske temperature ostvareni su pre 1917.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordno topli jun na svetu

Izvor: Mondo, 22.Jul.2014

Prosečna svetska temperatura vazduha u junu bila je 16,2 stepena, što je za 1,3 stepena više od proseka u 20. veku,..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.