Jukom: Analizirati propuste i osnažiti žrtve nasilja

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom: Analizirati propuste i osnažiti žrtve nasilja

Trend porasta nasilja nad ženama trebalo bi da nas zabrine, kaže Milan Antonijević iz Jukoma, ističući da treba analizirati propuste u radu državnih organa, a istovremeno osnaživati žene da o nasilju otvoreno govore.
Milan Antonijević je za Tanjug rekao da u svakom konkretnom slučaju treba napraviti analizu o tome ko je propustio da uradi određene stvari i zašto se određeno nasilje desilo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Treba otvoreno sebe pogledati u oči i reći ko od državnih organa nije učinio sve što je bilo moguće, zbog čega smo u vrhu zemalja kada govorimo o nasilju nad ženama. Trend porasta nasilja je nešto što bi trebalo da nas zabrinjava i što bi trebalo analizirati", kaže Antonijević.
Kako je naglasio, pre konkretnih rešenja za sprečavanje nasilja nad ženama potrebno je utvrditi da li u svakom konkretnom slučaju možda ima krivice centra za socijalni rad koji nije obraćao pažnju na brojne alarme, policije, tužilaštva koje nije pokrenulo određene postupke, suda koji je odugovlačio određeni postupak ili same okoline koja, takođe, može imati deo krivice zbog toga što toleriše nasilje i ne prijavljuje ga.
Ističući da treba reagovati na prvi signal i apel, a nikako čekati da dođe do nekih težih posledica, Antonijević kaže da je važno da žrtve nasilja veruju u to da će pravda biti zadovoljena pred državnim organima i da će imati podršku i pomoć.
"Mali je broj slučajeva koji dobije neki kvalitetan epilog i na tome treba raditi, o tim slučajevima govoriti, osnaživati žene koje su žrtve nasilja da o tome otvoreno govore i da na jedan advekatan način dobijemo sistem u kome okolina to neće skrivati već o tome otvoreno govoriti i osuditi nasilje", naveo je Antonijević.
Navodeći da je poražavajući broj žena stradalih u porodičnom ili partnerskom nasilju, Antonijević je rekao da to pitanje mora postati prioritet ministarstva, lokalne samouprave i svih onih koji mogu pomoći da se ovo stanje reši.
Prema njegovim rečima, organizacije koje se bave zaštitom žena vrlo često skreću pažnju na problem nasilja, ali nažalost ne dobijaju pažnju medija i tom pitanju se ne poklanja dovoljno pažnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.