Janjić: Najteže rešiti političko predstavljanje manjina

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Najteže rešiti političko predstavljanje manjina

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenio je danas da će zahtevi manjina koji se odnose na političko predstavljanje, a koje traže Bugari, Rumuni i Hrvati, biti najteži za sprovođenje, jer su za to potrebne izmene izbornog zakonodavstva.

Janjić je Tanjugu, posle sastanka sa predstavnicima nacionalnih saveta i nezavisnih tela, kome je prisustvovala i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva, rekao da je posle analize te organizacije o izvršavanju akcionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plana vlade o zaštiti prava manjina zaključeno da taj plan treba unaprediti.

"Bilateralni odnosi su jako važni za rešavanje problema manjina. Specifično za Srbiju jer je naše da kažemo da je taj deo pregovaračkog poglavlja nastao više kao spisak želja susednih zemalja, članica EU, nego kao naša proaktivna politika", rekao je Janjić, navodeći da je to prvi nalaz i preporuka Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, sadašnji akcioni plan treba analizarati, primenjivati ga i unaprediti, odnosno voditi ga u pravcu da u tri do četiri godine mi dođemo do sopstvene nacionalne strategije manjina, a ne da nam, kako kaže, drugi nameću prava.

"Druga stvar je da se ne treba opterećivati rokovima, nego treba raditi na ispunjavanju standarda koji nama trebaju, a šta nama treba - izvršavanje onog što je obećano i integracija manjina u srpsko društvo. To su glavni nalazi", rekao je Janjić.

Na pitanje da li je ministarka Zaharieva zadovoljna kako se bugarska manjina tretira u Srbiji, Janjić je istakao da očigledno da postoji zadovoljstvo, ali je podsetio i na dva zahteva koji se tiču udžebnika i političkog predstavljanja.

"To traže Rumuni, za Rumune i Vlahe, to traži i Hrvatska i to će biti teže rešiti, jer su za to potrebne izmene izbornog zakonodavstva, ali nekih drugih većih problema nema", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.