Jalovište Stolice zbog stečaja ostaje bez čuvara

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jalovište Stolice zbog stečaja ostaje bez čuvara

Uvođenjem stečaja u preduzeću "Rudnici i topionica Zajača" jalovišta nekadašnjeg rudnika antimona "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja od ponedeljka neće imati obezbeđenje.

Prema rečima jednog od dvojice čuvara tog jalovišta Milenka Stefanovića, na Biro rada biće prijavljeno 270 zatečenih radnika, među kojima su i dvojica čuvara jalovišta nekadašnjeg rudnika antimona "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja.

To je u petak potvrdio jedan od dvojice čuvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milenko Stefanović koji je lokalnim medijima izjavio da će njih dvojica od ponedeljka biti prijavljeni na Biro, pa će jalovište ostati bez obezbeđenja.

Stefanović je rekao da za sada nema ozbiljnijih problema sa odlagalištem toksične jalovine i da brane stoje na svom mestu.

"Ne znam ko će doći da nadgleda jalovište, ali se nadam da će država ubrzo rešiti taj problem", rekao je Stefanović.

Stručnjaci Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" u novembru su završili prvu fazu sanacije jalovišta, oštećenog u majskim poplavama 2014. godine.

Izgrađeno je pet velikih brana za filtriranje voda iz jalovišta, dve brane za prihvat i odvod bujičnih voda i 1.300 metara različitih kanala za sakupljanje površinskih voda.

U decembru se usled obilnih padavina, deo jalovišta odronio i zatrpao kanal za odvod bujičnih voda, zbog čega su naknadno postavljene cevi oko jalovišta.

Projekat trajne sanacije jalovišta tek treba da bude urađen i podrazumeva dodatne zahvate i komplikovaniji pristup izradi drenažnih kanala i betonskih brana.

Zbog izlivanja jalovišta tokom majskih poplava, teški metali su dospeli u reke Jadar, Drinu i Savu.

Preduzeće "Rudnici i topionica Zajača" u stečaju je od 6. februara.

Topionica antimona u Zajači počela je da radi 1938. godine, da bi šezdesetih godina to nekada društveno preduzeće, po proizvodnji bilo četvrti prerađivač antimona u Evropi, a šesti u svetu.

Preduzeće "Rudnici i topionica Zajača", u čijem sastavu se nalazi i zatvoreni rudnik Stolice, kupio je 28. februara 2006. godine, vlasnik kompanije "Farmakom" Miroslav Bogićević, koji je u pritvoru od 24. novembra 2014. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.